Ziua Libertății Presei: UE, îngrijorată că prea multe țări folosesc pandemia ca să hărțuiască jurnaliștii

Anticoruptie.md
03/05/2020

Uniunea Europeana si-a exprimat sâmbătă îngrijorarea în ceea ce privește restricțiile la adresa libertății presei impuse de unele țări în timpul pandemiei de coronavirus și a dat asigurări că această epidemie a evidențiat importanța muncii mass media.

"Este îngrijorător că pandemia de COVID-19 este folosită de unele țări ca pretext pentru a impune restricții nejustificate asupra libertății presei", a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, în ajunul Zilei Internaționale a Libertății Presei, care se marchează pe 3 mai. În numele întregului bloc comunitar, Borrell a subliniat că, "în prea multe țări, ziariștii trebuie să se confrunte cu o legislație restrictivă, atribuită uneori urgenței COVID-19, care pune frână libertații de expresie și a presei".

În acest sens, Borrell a menționat că tăierea conexiunii la Internet și închiderea paginilor web proliferează și a criticat totodată campaniile de discreditare, presiunile financiare și atacurile din partea mijloacelor de comunicare guvernamentale sau de partid care "prea des" îi obligă pe jurnaliști la autocenzură.

"Prea multi sunt hărtuiti, reținuți arbitrar și închiși. Prea mulți și-au pierdut viața pentru că și-au făcut meseria", a subliniat Borrell.

El a insistat că această criză a coronavirusului a scos în evidență importanța muncii depuse de presă. "In vremuri de incertitudine, mai mult ca oricând accesul la informații viabile și distincte, fără interferențe și influențe, este crucial și contribuie la o societate mai rezistentă", a apreciat politicianul spaniol, care a adaugat ca jurnalistii trebuie sa poata fi în stare să muncească în deplină libertate.

Mai mult, în opinia sa, jurnalismul ajută la detectarea și combaterea dezinformării.

"Astăzi, mai mult ca oricând, libertatea presei este piatra unghiulară a societăților democratice, care pot prospera doar dacă cetățenii au acces la informații fiabile și pot lua decizii informate", a explicat Borrell.

Seful diplomației europene a subliniat totodată faptul că inclusiv UE se dedică combaterii dezinformării legate de coronavirus, prin promovarea surselor de incredere, prin reprimarea informațiilor false sau înșelătoare și prin retragerea conținutului ilegal.

Ziua mondială a libertății presei este marcată duminică, 3 mai, pe fondul intimidării și hărțuirii jurnaliștilor în numeroase țări unde autoritățile încearcă să cenzureze relatările privind pandemia de coronavirus. În condițiile pandemiei „este deosebit de important ca atât jurnaliștii profesioniști, cât și cetățenii să fie liberi să relateze ceea ce ei văd și aud și să-și exprime opiniile în mod deschis”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, într-un comunicat difuzat pe 2 mai. El a spus că, într-un moment în care toți oficialii publici ar trebui să protejeze presa independentă, unele guverne răspândesc în mod intenționat dezinformarea, cenzurează în folosul său informația și restricționează activitatea jurnaliștilor independenți. Fără să menționeze țări sau nume concrete, Pompeo a cerut guvernelor să pună capăt imediat acestei cenzuri și să-i elibereze pe jurnaliștii întemnițați pentru munca lor.

Anticoruptie.md
03/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii