Sentință în dosarul lui Vlad Filat. Curtea de Apel Chișinău a menținut pedeapsa de nouă ani de închisoare

Anticoruptie.md
11/11/2016
sursa foto: zdg.md

Curtea de Apel Chișinău a pronunțat în urmă cu câteva clipe decizia în dosarul fostului premier Vlad Filat. Completul de judecată a hotărât să mențină sentința de condamnare a politicianului la nouă ani de închisoare. În schimb, magistrații au dispus anularea parțială a confiscării averii. Vlad Filat a declarat că decizia de judecată este ilegală și că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Judecătorii au casat decizia de confiscarea parțială a bunurilor imobile și a cotelor sociale care îi aparțin lui Vlad Filat, în valoare de 462 de milioane de lei. Astfel, instanța a respins apelul procurorilor și l-au admis pe cel al avocaților lui Vlad Filat, dar și a companiilor Ipteh, Capital Invest și a fostei soții a politicianului, Sanda Diviricean. Magistrații au reținut că decizia de confiscare a acestor bunuri lezează drepturile de proprietate ale Sandei Divericean și companiei Ipteh. De asemenea, a fost anulată partea încheierii emisă de Judecătoria sectorului Buiucani prin care s-a decis compensarea cheltuielilor de judecată în valoare de 15.000 de lei ale Centrului Național Anticorupție, din contul lui Vlad Filat și trecerea acestor bani în contul statului. Pe de altă parte, magistrații au decis respingerea solicitării Sandei Diviricean de scoatere de sub sechestru a bunurilor confiscate.

Totodată, prin decizia instanței de apel, a fost menținută hotărârea Judecătoriei sectorului Buiucani prin care Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Sentința motivată în dosarul lui Vlad Filat urmează să fie anunțată pe 9 decembrie 2016. Avocatul Igor Popa a remarcat că deși judecătorii au acceptat cererea avocaților în partea confiscării speciale, nu este clar care bunuri au fost eliberate și care vor rămâne în continuare sub sechestru.

„Noi considerăm că în procesul de la Curtea de Apel, magistrații nu au intrat pe deplin în esența materialelor. Credem că această sentință este ilegală. Acest dosar este motivat politic, spun asta pentru că, pe durata întregului proces, au fost încălcate mai multe drepturi elementare pe care le are Vlad Filat. A fost încălcată prezumția nevinovăției, a fost încălcat dreptul la apărare, cel mai important principiu de publicitatea ședințelor de judecată și dreptul la un proces echitabil. Pe 15 octombrie 2015, atunci când a venit Gurin în Parlament să ceară ridicarea imunității lui Vlad Filat, spunea că avea multe probe că Filat ar fi beneficiat de 250 de milioane de dolari. Astăzi, avem o sentință definitivă și pe masa judecătorilor este un ceas, câteva bilete de avion și câteva automobile care aparțin cu drept de proprietate altor persoane. Nu s-a adeverit ceea ce trâmbița presa că Vlad Filat are legătură cu furtul miliardului. Este un dosar cu probe artificiale, acuzatoare. Singurul scop al dosarului a fost ca Vlad Filat să fie distrus personal, să fie eliminat de pe arena politică”, a declarat avocatul lui Filat.

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reținut la 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ a lui Ilan Șor.

La începutul acestei săptămâni, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în Republica Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Atât societatea civilă, cât și Vlad Filat au cerut anterior ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise. 

Anticoruptie.md
11/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii