Averea lui Ilan Șor în 2015: datorii de milioane și venituri modeste. Ce onorarii a declarat interpreta Jasmin

Anastasia Nani
05/12/2016
Ilan Șor, însoțit de paza de corp. Captură video: Pro TV

Ilan Șor, primarul orașului Orhei și fostul șef al Consiliului de administrare al Băncii de Economii, acuzat de escrocherie și spălare de bani prin credite neperformante contractate de la instituția bancară, a avut venituri modeste pe parcursul anului 2015, potrivit declarației de avere a omului de afaceri pentru anul trecut, făcută publică abia la sfârșitul anului 2016. În funcția de primar, Ilan Șor a avut un venit de 32.710 lei, iar în cea de director al Dufremol SRL - un salariu de 99.304 lei. Pe de altă parte, soția sa, interpreta Jasmin, a câștigat aproape cinci milioane de ruble, echivalentul a circa 1,5 milioane de lei.

Edilul de la Orhei a mai arătat în declarație că deține cinci bunuri imobile: trei apartamente, o casă și un garaj. Casa, cu o suprafață de 200 de metri pătrați, a fost cumpărată în 2014 și are o valoare cadastrală de patru milioane de lei. Apartamentele au fost dobândite în 2000, 2002 (la care deține o cotă-parte de1/2 - n.r.) și 2013. Ultimul are o suprafață de 239 de metri pătrați și, potrivit declarației, valorează cadastral circa 820.000 de lei. Businessmanul a mai declarat și un teren intravilan cu o suprafață 0,067 hectare și cu o valoare de peste 640.000 de lei.  

Ilan Șor a declarat trei automobile. Cea mai scumpă mașină este cea de model Bentley Continental, fabricată în 2010 și cumpărată în 2014, cu aproape 2,6 milioane de lei. Primarul a mai indicat că deține 1/2 cotă-parte din autoturismul Toyota Runner, fabricat în 1997 și moștenit în 2006. Anul trecut, omul de afaceri s-a ales cu o mașină de model Gaz 2410, Volga, care ar valora 5.000 de lei. Deschide.md a scris anterior că automobilul i-a fost dăruit primarului la ziua de naștere de către niște prieteni. Natalia Chepene, fosta purtătoare de cuvânt a lui Ilan Șor, declara atunci că edilul își dorea un astfel de automobil încă din copilărie, iar cel primit în dar este fabricat în anul în care s-a născut edilul, 1988. Din listă a dispărut automobilul de model Crysler 300 S. Primarul nu a indicat însă dacă mașina a fost vândută.    

Oficial, Ilan Şor deţine o cotă-parte de 0.8931% din Avantage SRL, cu o valoare de cumpărare de 193.500 de lei. Restul este deținut de către Dufremol SRL.

Primarul a mai arătat că a avut o dobândă la conturile de card de circa 2.600 de lei și 54 de euro, iar soția sa de aproape 4.000 de lei și 60 de euro. Demnitarul mai are două credite în euro și lei, cu rata dobânzii 0%. Cel în valoare de 349.200 de euro a fost contractat în 2009 şi scadent în 2017. Pe parcursul anului 2015, primarul a mai împrumutat 18 milioane de lei, bani pe care trebuie să-i întoarcă până la sfârșitul anului 2020. 

În autodenunțul din octombrie 2015, în urma căruia a fost reținut și condamnat fostul premier Vlad Filat, Ilan Șor a declarat că i-a oferit liderului PLDM de atunci mită de 250 de milioane de dolari. La scurt timp, Comisia Națională de Integritate a dispus iniţierea controlului privind o eventuală încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor pentru anul 2014 de către Ilan Şor. CNI urma să verifice sursa acestor bani şi dacă au fost declaraţi. Pe 3 martie 2016, membrii CNI au examinat rezultatele controlului, fără a publica însă rezultatele acestuia.

În campania electorală din 2015, pentru șefia Primăriei Orhei, Ilan Șor s-a autofinanțat prin Dufremol SRL, companie fondată și administrată de Ilona Șor. Astfel, firma a donat, ca persoană juridică, în bugetul partidului Ravnopravie, din partea căruia a candidat omul de afaceri, peste un milion și jumătate de lei. În rapoartele financiare, Ilan Șor era trecut ca director al firmei. Alte sume de peste un milion de lei au venit de la 23 de angajați ai Dufremol SRL.

Până a fi exclusă din cursa pentru funcția de șef al statului, Inna Popenco, candidata Partidului Ravnopravie, a fost susținută financiar cu 2,8 milioane de lei de firmele care fac parte din Șor Holding - Avantage SRL, DFI SRL și Dufremol SRL. Acestea au fost vizate în raportul Kroll privind furtul miliardului, care arăta legătura între companiile necunoscute, conduse de anonimi, care au obținut credite de peste 13,5 miliarde de lei, de la cele trei bănci falimentare - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Autorii raportului au demonstrat legătura între aceste firme și grupul Șor. Potrivit lor, firmele au fost conectate la internet banking la Banca Socială pe str. Tighina 12 din Chișinău, acolo unde se află sediul mai multor companii controlate de Ilan Șor.

O anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice în 2011 a demonstrat că proprietățile Sindicatelor erau vândute pe nimic firmelor lui Șor, care le punea în gaj și lua credite de 3-10 ori mai mari decât valoarea acestora. Creditele erau luate de la Banca de Economii și Banca Socială. 

Potrivit declarației de interese pe care a depus-o în campania pentru alegerile locale de acum un an, omul de afaceri a indicat că este fondator și președinte al Clubului de fotbal „Milsami”, fondator și director al Asociaţiei internaţionale pentru relaţii economice externe şi investiţii „Prosperarea Moldovei”, fondator și președinte al Fundaţiei de caritate „Miron Shor”, fondator și director al Centrului internaţional moldo-Israelian de relaţii economice externe şi educaţie. 

În ultimul an, arată o anchetă recentă a Centrului de Investigații Jurnalistice, după ce primarul de la Orhei a ajuns pe mâna procurorilor, Fundaţia „Miron Shor” nu a mai avut foarte multe activități. În schimb, o altă asociație afiliată primarului de la Orhei a devenit cunoscută. Asociația „Pentru Orhei” a fost înregistrată la Ministerul Justiției în august 2015, fiind condusă inițial de Maria Albot, angajata Dufremol, companie afiliată lui Ilan Șor și condusă de Ilona Șor. Peste un an, femeia de afaceri, a fost aleasă președinta organizației. Cu puțin timp înainte de înregistrare, potrivit Radio Orhei, la o şedinţă extraordinară a Consiliului orăşenesc Orhei, Ilan Șor prezenta organizația drept instituție-finanţatoare a realizării promisiunilor sale din campania electorală în care a fost ales primar. Activitățile sau inițiativele de caritate ale organizației „Pentru Orhei” au servit drept platformă pentru promovarea Innei Popenco, acestea fiind mediatizate intens pe site-ul oficial al Primăriei Orhei. 

La sfârșitul lunii august 2016, procurorii Anticorupție au anunțat că au expediat în judecată dosarul lui Ilan Șor, acuzat de escrocherie și spălare de bani prin credite neperformante contractate de la Banca de Economii. Procuratura Anticorupție anunță că fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Ilan Șor se află în arest la domiciliu. 

Anastasia Nani
05/12/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii