Deputat comunist despre cei 14 transfugi: "Fiecăruia i s-a propus ceva individual: unora funcţii sau bani, altora - închiderea sau deschiderea unor dosare penale"

Anticoruptie.md
16/01/2016
Cei 14 deputați au făcut anunțul într-o conferință de presă. Sursa foto: IPN

Cei 14 parlamentari care la sfârşitul anului 2015 au părăsit fracţiunea PCRM şi au creat Platforma social-democratică "Pentru Moldova" au primit bani sau au fost şantajaţi cu dosare penale. Declaraţia a fost făcută de deputata comunistă Elena Bodnarenco în cadrul unui interviu acordat ziarului regional "Observatorul de Nord".

"Cei 14 au fost „prelucraţi” circa trei luni. Au fost cercetate amănunţit starea financiară a fiecăruia, declaraţiile pe venituri, averea, viaţa personală, viaţa copiilor. Fiecăruia i s-a propus ceva individual: unora funcţii sau bani, altora - închiderea sau deschiderea unor dosare penale. S-a lucrat cu grupuri de 3-4 persoane. Toţi „fugarii” s-au adunat cu 40 de minute înainte de conferinţa de presă de pomină şi numai atunci au aflat câţi sunt la număr. De ce noi considerăm gestul lor drept trădare? Fiindcă nici unul din ei nu a avut curajul să spună tovarăşilor de partid, domnului preşedinte că pleacă", a declarat Elena Bodnarenco.  

Deputata a recunoscut că i s-au propus şi ei bani sau funcţii pentru a părăsi fracţiunea PCRM. "Nu, domnilor, eu sunt făcută din alt fel de aluat", a fost mesajul Elenei Bodnarenco.

Cei 14 deputați au părăsit PCRM la sfârșitul anului trecut, anunțând că nu mai vor să mai facă jocurile formațiunii care i-a adus în Parlament. Transfugii s-au reunit în Platforma social-democratică "Pentru Moldova", iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. Toți 14 au pus umărul la crearea majorității parlamentare, fiind gata să-l voteze pe controversatul om de afaceri la șefia Executivului. Curios este însă faptul că legiuitorii, împreună cu colegii lor rămași în PCRM și liberal-democrații, au votat în februarie 2013 pentru lichidarea funcției de prim-vicepreședinte al Legislativului, post pe care îl ocupa Vlad Plahotniuc. Tot la sfârșitul anului, foștii comuniști au cerut Curții Constituționale să anuleze decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a candidaturii lui Ion Sturza pentru funcția de prim-ministru, lipsind de la ședința la care urma să fie pus în dezbatere programul de guvernare propus de acesta. Anticoruptie.md a realizat portretele transfugilor din PCRM, amintind despre ascensiunea lor în politică, averile și afaceri pe care le dețin, dar și în ce dosare penale au figurat fie unii dintre ei, fie apropiații lor.

Anticoruptie.md
16/01/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii