Ilan Șor a pierdut un business la care ținea mult. CSJ a stabilit că este ilegal

Anticoruptie.md
05/08/2016
sursa foto: dufremol.md

Curtea Supremă de Justiție a emis miercuri, 3 august, o hotărâre definitivă și irevocabilă prin care i-a interzis companiei Dufremol, care aparține businessmanului Ilan Șor, să construiască benzinării în regim duty-free. Anterior, omul de afaceri a declarat că ar fi obținut acest drept grație unei înțelegeri pe care ar fi avut-o cu fostul premier Vlad Filat.

Compania a acționat în judecată Biroul Vamal Ungheni și Biroul Vamal Leușeni, solicitând obligarea acestora să aprobe și să semneze procesele-verbale din 13 ianuarie 2015 privind selectarea terenurilor pentru amplasarea unor stații de alimentare cu produse petroliere pe terenuri transmise anterior în arendă firmei pentru construcția magazinelor duty-free.

Dufremol și-a bazat pretențiile pe prevederile Regulamentului de aplicare a destinațiilor vamale, adoptat încă în 2005, care permitea  comercializarea carburanţilor în cantităţi nelimitate în regim duty-free. Pe atunci, viceministru al Economiei era Igor Dodon. În octombrie 2010, printr-o hotărâre a Guvernului Filat, au fost limitate eventualele vânzări de carburanţi în regim duty-free, stabilind limita în mărimea unui rezervor a mijlocului de transport care trece frontiera de stat. Peste doi ani, în decembrie 2012, același guvern a operat noi modificări în Regulament, incluzând produsele petroliere în lista celor care nu pot fi comercializate în regim duty-free.

În toamna anului 2015, în autodenunțul depus la CNA, Ilan Șor a dezvăluit că ar fi avut o înțelegere inițială cu fostul premier Vlad Filat că acesta va crea condiții pentru viitorul business al Dufremol cu produse petroliere în regim duty-free, dar Filat s-ar fi răzgândit după ce Ilan Șor ar fi refuzat să răscumpere o datorie de un miliard de lei de la Banca de Economii.

Magistrații de la CSJ care au examinat săptămâna aceasta dosarul au stabilit că pretențiile companiei Dufremol sunt neîntemeiate și asta pentru că terenurile care i-a fost transmise în arendă de către Biroul Vamal Ungheni (1,65 ha în satul Sculeni, Punctul de trecere a frontierei de stat) și Biroul Vamal Leușeni (0, 28 ha în localitatea Leușeni) avea destinația pentru construirea, amplasarea și funcționarea unităților comerciale predestinate pentru comercializarea mărfurilor în regim duty-free în conformitate cu legislația Republicii Moldova în vigoare, nu și pentru construcția unor stații PECO, indiferent dacă acestea urmau a funcționa în regim duty-free sau regim general.

Anterior, o decizie similară a fost adoptată și de Curtea de Apel Chișinău.

Anticoruptie.md
05/08/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii