Facturile, o schemă de estorcare a banilor

Anonymous
28/02/2016

În luna iunie 2015, am dat în judecată administratorii blocului în care locuim, unde sunt 204 apartamente. Este vorba despre trei administratori ai ACC 55/261: Vitalie Cepraga, Feodora Gâlcă și Iurie Cușnariov.  Suntem nemulțumiți de modul în care administratorii au întocmit facturile. La rubrica „Datorii” nu este indicată nicio sumă în dreptul serviciilor acordate, în schimb, în final este indicată o cifră astronomică. Asemenea sume au apaut în toate avizele de plată între anii 2011-2014. Administratori blocului au făcut încălcări atunci când au stabilit o taxă egală pentru locatari indiferent de suprafața locuinței. La rubrica „Deservirea blocului”, în loc de 27 de lei s-au luat 100 de lei. Unii au achitat câte 80 de bani pentru un metru pătrat., iar la altii câte 4 lei. Astfel, cei care au o garsonieră au plătit la fel ca persoanele care au patru camere. Unii au accepta să dea aceste sume, iar altii au corectat și au achitat câte 1 leu pe m.p., așa cum prevedere Hotărârii Guvernului nr. 191  din anul 2001. Cei care am dat toți banii, îi vrem înapoi.

Deci, schema de estorcare a banilor constră din două părți. Cea de-a doua reprezintă supraplata prin comisionul bancar, inclus în facturile de plată. El se calculează din cifre „umflate” artificial. Suma crește mereu. Ne obligă să plătim acest comision la Moldinconbank.În instanțele de judecată am primit același răspuns: „Vă puteți adresa din nou pe același subiect, înlăturând niște obstacole. Acestea constau din faptul că trebuia să indicăm toate adresele de acasă ale judecatorilor și ale procurorilor pe masa cărora au ajuns cererile noastre și nu au fost soluționale.

Am solicitat de la Ministerul Justiției adresele judecătorilor, de la Procuratura Generală ale procurorilor, dar și de la MTIC am cerut adresele acestora, ca să mergem în instanță și să ne putem apăra dreptul la apărare și accesul la o justiție echitabilă. Însă nici ministerul, nici procuratura,nici MTIC nu ne-au dat adresele ca să putem continua procesul.

Prima instanță a obligat un pensionar, deși legea nu prevede asta, să achite taxa de stat, în plus este vorba despre un proces de apărare a drepturilor omului pentru care nu se percepe taxa de stat. Pensionarul s-a opus să plătească suma din factură pentru că era exagerată și incorectă, după care timp de trei ani a fost lipsit de apă caldă și de căldură. Nu are caldură nici acum. Iar într-un timp risca să rămână și fără apă rece, dar a chemat poliția și administrația a fost obligată să o pornească.

Notă: sesizarea nu reprezintă un material jurnalistic. Centrul de Investigații Jurnalistice nu este autorul sesizării. Informația reprezintă doar opinia autorului sesizării. În caz de dezacord, persoana vizată este în drept să vină cu o reacție, iar instituția noastră o va publica pe acceași platformă și o va trata în condiții egale.

Other complaints for

Anonymous
28/02/2016

Comments