„A început tot același show”. Ministrul Justiției, Litvinenco, despre ședința întreruptă în dosarul Șor ​

Ilie Gulca
14/09/2021
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiției, Segiu Litvinenco, a calificat luni seară întreruperea ședinței în dosarul Șor la Curtea de Apel Chișinău drept „un show” și nu exclude că tergiversările din această cauză să continue și în instanța de apel din capitală.

În același timp, ministrul a spus că ședințele în același dosar la Curtea de Apel Cahul au fost un „dezmăț”.

„Același lucru s-a întâmplat și la Curtea Supremă de Justiție pentru că acea decizie a stârnit foarte multe semne de întrebare. Probabil, voi face și eu o sesizare la Inspecția Judiciară, la Consiliul Superior al Magistraturii, cu privire la acțiunile judecătorilor care au luat decizia”, a comentat oficialul în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV decizia Curții Supreme de Justiție privind strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău.  

„Este inadmisibil ca în procedură penală să fie luate aceste decizii contradictorii luate de aceleași persoane în baza acelorași temeiuri”, a adăugat el.

Ședința la Curtea de Apel Chișinău a fost întreruptă din cauza că judecătorul Stelian Teleucă a decis să se abțină de la examinarea dosarului, invocând că are acțiuni la Banca de Economii SA, agent economic recunoscut în calitate de parte civilă.

Dosarul intentat pe numele lui Ilan Şor pentru implicare în frauda bancară este examinat de către Curtea de Apel Chişinău după ce Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admis la sfârșitul lui august demersul avocaţilor lui Şor privind strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chişinău. Până la satisfacerea acestei solicitări a avocaților lui Șor, CSJ a respins de nouă ori cererile de strămutare.

Procuratura Generală a dezaprobat decizia de strămutare a dosarului Şor pe motiv că examinarea va trebui reluată de la început.

„Fiecare motiv invocat de apărare, luat individual, a fost obiect de examinare al celor nouă cereri anterioare de strămutare, iar CSJ le-a dat aprecierea corespunzătoare, respingând cererile”, a comentat conducerea Procuraturii Generale.

Dosarul lui Ilan Șor s-a aflat la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018 până în august 2021. Inițial, dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Cahul după ce mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat, în 2017, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Numai că instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Dosarul penal nu l-a împiedicat pe Ilan Şor să ajungă deputat pentru a doua oară. Controversatul afacerist a părăsit Republica Moldova şi a fost dat în urmărire generală în vara anului 2019, după retragerea PDM de la guvernare. Se vehiculează că Şor s-ar afla în Israel.

Ilie Gulca
14/09/2021Become a Patron!

Comentarii