Andrei Năstase cere Procuraturii Anticorupție să continuie urmărirea penală privind finanțarea externă a PSRM

Anticoruptie.md
19/11/2019

Platforma DA a depus o plângere prin care cere anularea ordonanței, din 8 iulie curent, emisă de procurorul Anticorupție, Alexandru Cernei, privind încetarea urmăririi penale legată de finanțarea PSRM de Rusia. Dosarul respectiv se află pe masa șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care urmează să ia o decizie în acest sens.

Andrei Năstase, liderul Platfomei DA, a declarat în cadrul unui briefing că au fost verificate înregistrările video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, în care șeful statului se laudă că PSRM este finanțat de Rusia cu sute de mii de euro lunar, iar experții au constatat că imaginile nu sunt trucate.

 „În luna iunie 2019, a existat un troc între Plahotniuc și Dodon. Acel troc viza ca dosarul intentat împotriva lui Plahotniuc privind uzurparea puterii în stat să fie închis și de asemenea, dosarul legat de finanțarea externă a socialiștilor. Dosarul de uzurpare a puterii a fost închis, la 8 iulie 2019, la o lună de la criza politică din Republica Moldova, la fel și celălalt dosar. De aceea, Platforma DA solicită reluarea dosarului privind finanțarea externă a PSRM”, a argumentat Năstase.

În cadrul ultimei ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație, procurorul Anticorupție, Viorel Morari nu a exclus că dosarul privind presupusa finanțare a Partidului Socialiștilor din bani din Federația Rusă, ar putea fi reluat. „Dosarul se află la mine pe masă. Ca procuror ierarhic superior am obligațiunea de a verifica și a analiza dacă a fost luată o decize corectă și că într-adevăr nu există temei pentru pornirea unui dosar penal”, a declarat  șeful Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari a precizat că Igor Dodon nu are vreo calitate în niciun dosar aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

La 11 iunie 2019, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un proces penal privind finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, difuzate de posturile TV Publika și Prime, afiliate Partidului Democrat. 

În august curent, Partidul Unității Naționale (PUN), condus de fostul ministru Anatol Șalaru, a depus  un denunț la Procuratura Generală contra șefului statului, Igor Dodon, în baza înregistrărilor video din timpul negocierilor între Dodon și Vlad Plahotniuc privind formarea Guvernului. 

Anticoruptie.md
19/11/2019

Comentarii