ANI a găsit avere nejustificată la procurorul care i-a scos de sub urmărire penală pe oligarhii de la Tiraspol

Ilie Gulca
27/07/2021
Fostul procuror PCCOCS, Lilian Bacalîm, în prezent, avocat și președinte al Comisiei de Censori a partidului lui Gheorghe Cavcaliuc

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o diferență de 835.000 de lei între averea declarată și cea obținută în cazul fostului procuror din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Lilian Bacalîm. Bine-cunoscutul procuror i-a scos de sub urmărire penală pe oligarhii de la Tiraspol Ilia Kazmalî și Victor Gușan, a gestionat dosarul asasinării eșuate a lui Gorbunțov și cauza pentru traficul de droguri în care figura Oleg Pruteanu, alias Borman.

ANI informează într-un comunicat că a inițiat controlul în 2019, în baza unor inadvertențe apărute după unele verificări ale declarațiilor de avere și interese personale.

În 2016, fostul procuror a declarat că familia sa a avut venituri de aproximativ 123.000 de lei. În aceeași perioadă, subliniază inspectorul de integritate, Bacalîm a indicat drept cheltuieli 280.000 de lei pentru un apartament, alimentări bancare de aproximativ 68.000 de lei și alte cheltuieli ordinare de peste 71.000 de lei. Prin urmare, diferența dintre veniturile și cheltuielile declarate constituie peste 296.000 de lei.

Valoare acestor operațiuni, subliniază sursa citată, depășește de 2,9 ori plafonul stabilit prin lege și demonstrează caracterul nejustificat al cotei-valorice de 280.000 de lei din apartamentul situat în mun. Chișinău, precum și caracterul nejustificat al numerarului de peste 16.000 de lei depuși într-un cont bancar.

În 2019, precizează ANI, costul autoturismului Toyota RAV4 Hibrid de 534.115 lei, însumat cu alimentările bancare efectuate în aceeași perioadă de aproximativ 5.000 de lei, generează o diferență în valoare de aproximativ 538.000 de lei. Aceasta depășește de 3,9 ori plafonul stabilit prin lege.

Materialele acumulate în cadrul controlului, potrivit ANI, demonstrează că autoturismul deținut în proprietate de familia procurorului și numerarul depus poartă un caracter nejustificat.

Mai mult, inspectorul de integritate a constatat că fostul procuror, în prezent avocat, a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin neincludere, cu bună știință, în declarațiile de avere și interese personale depuse în 2016–2019, a datelor despre venituri în valoare de 750 de dolari SUA și 7.551 de euro obținuți sub formă de transfer bancar și alimentare cont bancar, a două case de locuit din mun. Chișinău deținute în proprietate și despre autoturismul de model Toyota RAV4.

Deși i-a fost solicitat în repetate rânduri punctul de vedere, fostul procuror nu a prezentat explicații despre bunurile deținute în proprietate cu caracter nejustificat.Autoritatea a remis cauza instanței de judecată pentru a obține confiscarea averii nejustificate.

Fostul procuror Lilian Bacalîm a fost responsabil de dosare de rezonanță precum asasinatul eșuat al împotriva lui Gherman Gorbunțov și contrabanda cu țigări și evaziune fiscală pe numele Holdingului Sheriff. Deși a provocat prin contrabandă, doar în 2020, un prejudiciu 60,2 milioane de dolari, SRL Sheriff nu are în prezent nicio cauză penală deschisă de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Cele două cauze penale deschise, pentru contrabandă și spălare de bani, la sesizarea Poliției Române, au fost închise de către procurorul Lilian Bacalîm. Lilian Bacalîm a fost eliberat din procuratură în baza propriului raport de demisie. El a fost procuror în cadrul PCCOCS din 1 august 2017.

Ilie Gulca
27/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii