ANI: Deputat democrat, în conflict de interese pe când era primar. Cazul a fost reflectat de CIJM

Anticoruptie.md
14/08/2019

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că deputatul democrat Grigore Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pe când era primar de Căușeni. În 2017 și 2018, Repeșciuc a încheiat contracte cu firmele soției sale. Cazul a fost reflectat de portalul Anticoruptie.md, în cadrul campaniei pentru un Parlament Curat.

Inspectorii de integritate susțin că deputatul a semnat, în calitate de ales local, cinci contracte cu două firme conduse de soția sa. În același timp, Repeșciuc a mai semnat și alte acte în conflict de interese, precum procesele-verbale ale ședințelor grupului de lucru pentru achiziții sau cu privire la evaluarea ofertelor.

El nu a informat ANI, în termen de trei zile cum prevede legislația, despre conflictul de interese în care s-a aflat. Mai exact, când a fost în situația de a lua o decizie în raport cu soția - în calitate de parte contractantă și participant la licitație. De asemenea, el nu s-a abținut de la semnarea actelor juridice/administrative și nu a soluționat aceste conflicte de interese, rezultate din relația cu soția.

Potrivit unui comunicat al ANI, Repeșciuc le-a declarat inspectorilor de integritate că, în calitate de președinte al grupului de lucru, s-a abținut de la vot pentru a nu genera conflicte de interese.

Dacă actul de constatare, emis de ANI, va rămâne în vigoare, Autoritatea Națională de Integritate va solicita decăderea lui Grigore Repeșciuc din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică, pe o perioadă de trei ani.

Portalul Anticoruptie.md a scris despre conflictele de interese în care era implicat Grigore Repeșciuc, în cadrul campaniei pentru un Parlament Curat, în preajma alegerilor parlamentare. „La ultimele alegeri, Repeșciuc s-a promovat în campanie alături de soție, cu sloganul: „Alege familia Repeșciuc”. Soția sa a obținut al treilea mandat de consilier orășenesc, fiind candidat independent. Ca și soțul primar, Aurelia Repeșciuc a aderat ulterior la PDM.

În vara anului 2016, mai mulți consilieri orășenești au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să se pronunțe dacă această situație nu este conflict de interese. Mai ales că o fostă angajată a sesizat că Aurelia Repeșciuc a votat în consiliu atunci când era vizat direct soțul său, lucru care ar contraveni legii. ANI însă nu a activat, din august 2016, din cauza procesului de reformare, de aceea încă nu s-a expus pe acest cazÎn vara anului 2018, soția sa a devenit cetățean de onoare al orașului, iar primarul a motivat în ședința respectivă că pledează ca toți consilierii orășenești care au trei și mai multe mandate, să primească acest titlu.

Potrivit portalului Moldova Curată, în anii 2017 și 2018, Primăria a încheiat contracte cu firma socrului primarului, Dragoș Camenșcic SRL, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru deservirea iluminatului stradal și deservirea veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018, un alt contract. Primăria a acordat firmei soției primarului, Galaxia-Parc, 130 de mii de lei pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”.

În luna iulie 2018 Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în calitate de șofer, lucru ce contravine legii. Într-un interviu însă pentru postul TV local Studio-L, el a anunțat că ginerele său lucrează în calitate de „ajutor al primarului” și că îl pregătește pentru ca să preia conducerea primăriei. Grigore Repeșciuc a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, întrucât ginerele său nu este „responsabil financiar”. 

Anticoruptie.md
14/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii