Cazul Brăguță // Avocatul, rămas fără licență pentru că nu și-a îndeplinit meseria, ar putea să revină în sistem // VIDEO

Julieta Savițchi
15/04/2019
Anticoruptie.md

Anatolie Bulgaru, avocatul care a rămas fără licență pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale de a-l apăra pe Andrei Brăguță, decedat în custodia poliției, ar putea să revină în sistemul judiciar. Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia Comisiei de Etică și Disciplină a Uniunii Avocaților, precum și ordinul ministrului Justiției, prin care i-a fost retrasă licența lui Bulgaru. Decizia instanței este executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

Comisia de Etică și Disciplină a decis să îl lipsească pe Bulgaru de licență la 30 martie 2018, în urma examinării plângerii lui Ion Brăguță, tatăl tânărului decedat. Ion Brăguță a declarat că i-a plătit lui Bulgaru în jur de 900 de euro și câteva mii de lei pentru ca acesta să îi apere fiul, primind bon de plată doar pentru 700 de euro. Cu toate acestea, Bulgaru a întârziat la proces după ce l-a înlăturat pe avocatul asigurat de stat, după care nu s-a mai interesat de starea tânărului rămas în detenție.

La 14 iunie 2018, ministrul Justiției a menținut printr-un ordin decizia Comisiei privind retragerea licenței de avocat deținută de Bulgaru din 12 noiembrie 2001. Apărătorul  a contestat retragerea licenței la Judecătoria Chișinău, unde a pierdut procesul, dar a câștigat mai târziu cauza la Curtea de Apel.

Andrei Brăguță, 31 de ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar, la 26 august 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul-spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente pe care ar fi contractat-o în detenţie. Mai multe secvențe video și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului.

Inițial, procurorii și angajații sistemului penitenciar au încercat să mușamalizeze cazul însă, după ce tatăl tânărului decedat a făcut declarații pentru presă, cazul decesului lui Brăguță a devenit unul de rezonanță. Astfel, au fost intentate trei dosare penale și a urmat un șir de demisii, inclusiv a procurorului care a gestionat dosarul și a judecătorului care a eliberat mandatul de arestare. Toate cele trei dosare au fost puse pe rol, însă niciunul nu a avut finalitate.

Julieta Savițchi
15/04/2019

Comentarii