Declaraţie // Mihail Gofman şi Sergiu Sagaidac ar fi fost reţinuţi dacă s-ar fi prezentat la audieri. Viorel Morari: „Ambii au fost citaţi în calitate de martori”

Anticoruptie.md
19/07/2016
Colaj CIJM. Foto: Captură video TV 7, Facebook

Mihail Gofman, fost şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, şi Sergiu Sagaidac, ex-şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, ar fi fost reţinuţi şi ulterior arestaţi dacă s-ar fi prezentat la audieri la Procuratura Anticorupţie, după ce au făcut mai multe dezvăluiri despre fraudele bancare. Declaraţia a fost făcută de Sergiu Sagaidac, într-o postare pe pagina sa de Facebook. El susţine că indicaţia ar fi fost dată de coordonatorul fraudelor în sistemul bancar, care, potrivit lui Mihail Gofman este Serghei Iaralov, vizat într-o investigaţie a portalului Anticoruptie.md. Procurorii Anticorupţie susţin însă că ambii au fost citaţi doar în calitate de martori. 

„La 6 iulie, când a fost citat la Procuratura Anticorupţie pentru audiere pe marginea declarațiilor sale în calitate de martor, Mihail Gofman urma să fie reținut și arestat, ca să fie izolat şi să nu să se mai vorbească despre furtul miliardului. Dețin informație că aceeași indicație este dată și în adresa mea de a fi izolat ca să nu se mai vorbească despre furtul miliardului. Indicațiile sunt venite din partea coordonatorului”, se arată în postarea lui Sergiu Sagaidac. 

Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, susţine însă că atât Gofman, cât şi Sagaidac au fost citaţi în calitate de martori. „Nu au vreun statut în dosarul fraudelor bancare. Ar putea avea statut atunci când vor refuza să facă declaraţii. Până acum niciunul nu a spus expres că nu vrea să facă declaraţii”, a declarat Viorel Morari. 

Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale aminteşte şi despre lista de 22 de persoane care ar deține detalii importante privind frauda bancară, dar şi despre grupul secret de anchetă din 2013 ai căror membri sunt martori-cheie în dosarul fraudei bancare. „Dacă din acei martori din grupul secret din 2013 și din lista de martori enunțată, care apropo nu este completă, dacă vor începe a vorbi, atunci se va afla adevărul și se va ajunge sus, tare sus, iar lumea își va pune mâinile în cap în ce stat trăim”, a mai scris Sergiu Sagaidac. 

„Care a fost reacția Parlamentului? De ce ei nu doresc dezbateri, doar este un interes public major de a afla adevărul și de a trage la răspundere pe cei vinovați ca apoi să recuperăm miliardul furat? (...) Care a fost reacția Procuraturii Generale? Au emis un răspuns precum că este discreditată ancheta. Bine, dar ce vă încurcă să oferiți credibilitate acestei anchete prin atragerea procurorilor din state UE și a experților Europol care să asiste și să dețină statut de observator în procesul de anchetă?”, se întreabă ex-şeful Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale. 

În context, Sergiu Sagaidac susţine că este de acord să fie audiat de procurorii Anticorupţie, doar că asta ar trebui să se întâmple în Marea Britanie, unde este stabilit. „Depozițiile le voi depune în scris, conform Codului de Procedură Penală, în prezența Dumneavoastră, procuror Anticorupție Adriana Bețișor, doar că aici în Marea Britanie, inclusiv cu prezența unui procuror britanic în Oficiul Procuraturii din Londra. Dacă aveți dificultăți financiare, putem achita zborul Chișinău - Londra”, propune el. 

Mihail Gofman, dar şi Sergiu Sagaidac au făcut mai multe dezvăluiri răsunătoare privind frauda bancară. Acum trei săptămâni, în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7, Mihail Gofman a numit, între altele, patru subiecţi principali implicaţi în furtul miliardului, aceştia fiind Vlad Filat, Ilan Șor, Vlad Plahotniuc şi Veaceslav Platon. Niciunul dintre ei nu ar fi însă autorul sau coordonatorul schemei. „A fost o luptă dintre două grupări, Filat - Șor pe de o parte, şi Plahotniuc - Platon pe de altă parte. A învins grupul lui Filat - Șor”, a spus fostul angajat al CNA. Potrivit lui Gofman, schema a fost pusă la cale de către anumite servicii din afara ţării, inclusiv din Federaţia Rusă, iar scopul a fost controlul asupra rezervelor valutare ale BNM. 

Ulterior, în cadrul unei conferinţe la Washingon, Mihai Gofman a declarat că principalul beneficiar al fraudelor din sistemul bancar din Republica Moldova este omul de afaceri Vlad Plahotniuc. „Deocamdată nimeni nu se ocupă de acest jaf, deşi eu am explicat cum acest jaf trebuie investigat. Deocamdată acestea sunt doar frânturi din tabloul general”, a mai spus el, precizând că este nevoie de o anchetă internaţională. 

Sergiu Sagaidac confirma în cadrul emisiunii „Interpol” că despre situația dezastruoasă în care se aflau cele trei bănci implicate în furtul miliardului știa foarte bine conducerea Băncii Naționale a Moldovei.

Anticoruptie.md
19/07/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii