Descinderi la patru adrese în dosarul terenurilor din Durlești // Conexiunile dintre politicianul Vasile Costiuc și familia fostului primar de Durlești

Ilie Gulca
12/01/2022
Politicianul Vasile Costiuc, în fața CNA și Procuraturii Anticorupție. Foto: Facebook.com

Angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au desfășurat miercuri dimineață percheziții în dosarul Primăriei Durlești în cadrul cărora au fost reținute două persoane. Serviciul de presă al Procuraturii Generale a confirmat pentru Portalul Anticoruptie.md că una dintre persoanele vizate este politicianul Vasile Costiuc.

Serviciul de presă a Centrului a informat că a efectuat miercuri dimineață acțiuni de urmărire penală la patru adrese din raza municipiului Chișinău. Persoanele vizate sunt suspectate că au intrat ilegal în posesia terenurilor, fiind în cercul de apropiați ai fostului primar, Nicolae Crudu, decedat recent.

Procurorii susțin că această afacere ilegală cu terenuri a prejudiciat bugetul Primăriei Durleşti cu peste 6,5 milioane de lei. Fiica fostului primar de Durlești, Diana Crudu, fostă secretară de stat a Ministerului Agriculturii în Guvernul condus de Maia Sandu, reținută, pe 19 noiembrie, de către ofițerii CNA, pentru implicare în aceleași scheme, a fost cercetată pentru abuz în serviciu în interesul unui grup criminal organizat.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la opt ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Diana Crudu a fost eliberată din izolator în decembrie 2021. Judecătoria Chişinău a admis parţial demersul procurorilor anticorupţie şi a dispus ca Diana Crudu să stea următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

Potrivit surselor Portalului Anticoruptie.md, politicianul Vasile Costiuc este finul de cununie al primarului orașului Durlești. Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a protestat în noiembrie 2021 în fața CNA, cerând eliberarea Dianei Crudu, plasată în arest preventiv pentru 20 de zile.

Vasile Costiuc a spus atunci într-un live video că dosarul respectiv a fost intentat în 2005 pe numele tatălui Dianei Crudu, Nicolae, şi că procurorii „au ţinut dosarul la murat”.

„Este adevărat că e fiica fostului primar care nu mai este. Într-un fel, înţeleg supărarea durleştenilor. Dar câţi dintre ei oare ştiu că o bună parte din aceste terenuri au ajuns în posesia judecătorilor şi procurorilor?”, a spus Costiuc, aducând învinuiri de corupţie la adresa procurorilor şi funcţionarilor de la CNA.

Conform datelor anchetei, în perioada 2005–2006, Nicolae Crudu și alți funcționari din cadrul Primăriei Durlești ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, cu suprafața totală de circa 1,5 hectare, amplasate în extravilanul localităţii.

Ilie Gulca
12/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii