DOC// A treia încercare. Revizuirea procesului ex-premierului Vlad Filat, pe agenda CSJ

Viorica Mija
20/11/2023

După ce a fost amânată de două ori, examinarea cererii de revizuire a procesului fostului premier Vlad Filat a fost reintrodusă pe agenda de luni, 20 noiemrie, a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Acțiunea a devenit posibilă după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că Filat nu a avut parte de un proces de judecată echitabil. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a publicat o anchetă  din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în R. Moldova și nici nu îi cunosc pe Vlad Filat. Reporterii CIJM au mai deconspirat cum şi-a aranjat Filat un trai pe picior larg după eliberarea condiţionată din penitenciar.

Vlad Filat declară că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise” într-un „stat capturat”, iar judecarea cauzei într-un proces public îi va asigura nu numai respectarea drepturilor fundamentale, dar și îi va oferi ocazia să-și demonstreze nevinovăția.

„Pentru a restabili dreptatea, am solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei. De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții europene din hotărârea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc.”, a scris pe pagina sa de socializare fostul premier.

Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general, Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ al lui Ilan Șor. 

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de 9 ani de închisoare.

Viorica Mija
20/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii