DOC// Ex-șefa Procuraturii Anticorupție, care l-a „închis” pe Vlad Filat, va fi judecată la Bălți

Viorica Mija
22/06/2023
Sursa: CIJM

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea de strămutare a cauzei fostei șefe de la Anticorupție Adriana Bețișor. Astfel, examinarea recursului acuzatorilor la anularea ordonanței de pornire a urmăririi penale împotriva lui Bețișor de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, se va desfășura la Curtea de Apel Bălți. Anterior, Bețișor a declarat pentru Anticoruptie.md că dosarul  în care este învinuită că ar fi luat 50.000 de euro mită  ar fi unul fabricat de procurori, cu implicarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, la comanda controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Cei doi au negat în repetate rânduri aceste acuzații.

Solicitarea de strămutare a fost depusă de președintele interimar al Curții de Apel Chișinău, Ghenadie Mîra.  Magistratul a invocat faptul că în procesul penal a figurat un procuror care momentan activează în cadrul Procuraturii de circumscripție de pe lângă Curtea de Apel Chișinău. De altă parte, Adriana Bețișor a declarat pentru Anticoruptie.md că a aflat din presă despre acest demers al lui Mîra și, împreună cu avocata, nu au avut ocazia să-și expună opinia. Odată cu decizia CSJ, recursul procurorilor la încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost declarată drept ilegală ordonanța procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, de pornire a urmăririi penale împotriva Adrianei Bețișor, va fi examinat de completul Curții de Apel Bălți.   

 

Amintim că Adriana Beţişor a plecat din sistem în august 2019. Fosta şefă de la Procuratura Anticorupţie a declarat pentru Anticoruptie.md că ar fi fost impusă să demisioneze.

Adriana Bețișor este cunoscută prin faptul că, având un stagiu relativ mic de activitate în calitate de procuror, a primit în gestiune dosare de rezonanță. În anul 2012, ea a condus un grup de procurori care au efectuat percheziții în companiile lui Veaceslav Platon. În anul 2013, a gestionat dosarul lui Leonid Volneanschi, proprietarul centrului comercial Elat, care a fost acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Omul de afaceri și avocații acestuia susțineau că dosarul a fost fabricat, iar dovezile – falsificate.

La fel, Bețișor a condus la Procuratura Anticorupție un grup care s-a ocupat de investigarea furtului miliardului. Aceasta a gestionat unul dintre dosarele penale ale lui Ilan Șor, precum și cazul firmei Caravita și a lui Ion Rusu, rudă cu ex-premierul Vladimir Filat. Bețișor a gestionat și dosarul lui Vladimir Filat care, în consecință, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Ambele procese – împotriva lui Rusu și împotriva lui Filat – s-au desfășurat cu ușile închise, iar avocații indicau asupra caracterului inechitabil al urmăririi penale și al procesului de judecată.

 

Viorica Mija
22/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii