DOC// Fenomen rar în justiție. Magistratul Radu Țurcanu cere accelerarea examinării cauzei sale

Viorica Mija
17/07/2023
Colaj CIJM

Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a cerut accelerarea judecării litigiului său cu Consiliul Superior al Magistraturii. Examinarea a ajuns la Curtea Supremă de Justiție, după ce instanțele ierarhic inferioare i-au respins cererea, în care cere anularea hotărârii prin care a fost aprobată urmărirea penală în privința sa. Țurcanu este suspectat de abuz în serviciu la distribuirea indemnizațiilor COVID, dar se declară nevinovat.

Pe 27 mai 2022, Radu Țurcanu a depus cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului Superior al Magistraturii, în care a contestat hotărârea prin care membrii CSM au aprobat cercetarea sa penală, la solictarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Prin hotărârea din 27 februarie 2023 a Curţii de Apel Chișinău a fost respinsă ca neîntemeiată cererea magistratului. La 28 februarie 2023, Radu Țurcanu a depus recurs.

Ședința de judecată pentru examinarea admisibilității recursului a fost fixată pentru data de 4 octombrie 2023. La 7 iulie 2023, Radu Țurcanu a depus cerere de accelerare, ivocând rezonabilitatea termenelor de examinare. Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție a considerat însă că cererea este neîntemeiată.

„Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție constată, din actele cauzei că, actul judecătoresc contestat cu recurs a fost emis la 27 februarie 2023, iar dosarul a parvenit la Curtea Supremă de Justiție la 18 aprilie 2023 și a fost repartizat judecătorului Aliona Miron, la 16 mai 2023. Potrivit informației de pe site-ul Curţii Supreme de Justiţie, www.csj.md, compartimentul agenda şedinţelor de judecată, pentru data de 04 octombrie 2023, ora 09:00 a fost fixată şedinţa de judecată privind examinarea admisibilității recursului depus de Radu Țurcanu. Raportând circumstanțele constatate la cadrul legal citat supra, Completul de judecată conchide că la caz, ședința pentru examinarea admisibilității recursului depus de Radu Țurcanu împotriva hotărârii din 27 februarie 2023 a Curții de Apel Chișinău, a fost stabilită în cel mai proxim termen, ținând cont de sarcina de lucru și agenda judecătorilor care fac parte din Completul de judecată. Din cele relatate, Completul de judecată al Curții Supreme de Justiţie constată că nu există pericol de încălcare a termenului rezonabil de judecare a cauzei”, se arată în decizia formulată de magistratele Viorica Puica, Oxana Parfeni și Aliona Donos.

Fostul președinte al Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, este suspectat că ar fi distribuit altor persoane decât celor incluse în lista aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), indemnizațiile unice angajaților Judecătoriei Chișinău care au contractat infecția COVID-19 în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

Cauza penală a fost clasată la sfârșitul lunii octombrie 2022. Peste o lună însă, dosarul a fost redeschis după ce tot magistrata Vasilisa Muntean, dar și o asistentă judiciară, ambele de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au depus contestații.

Radu Țurcanu a fost numit președinte al Judecătoriei Chișinău în martie 2017, fiind singura persoană interesată de ocuparea fotoliului.

La sfârșitul lunii iunie 2019, alături de alți șefi din sistemul judecătoresc, Radu Țurcanu a fost înlăturat de la exercitarea funcției administrative. Decizia a fost luată de CSM, în ședință închisă, iar la bază a stat sesizarea judecătorului Mihai Murguleț, în care erau menționate mai multe ilegalități comise de acesta. 

Murguleț susținea că în 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, care i-ar fi denigrat imaginea de judecător. Potrivit lui, aceste atacuri au fost precedate de tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției, Țurcanu fiind cel care ar fi intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile.

 La începutul lunii iulie 2019, CSM a cerut Procuraturii Generale să verifice informațiile expuse în sesizarea lui Murguleț. În luna octombrie a anului trecut, procurorii au respins nota informativă a magistratului.

 

Viorica Mija
17/07/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii