DOC// Fratele ex-procurorului general Eduard Harunjen, condamnat la opt ani de închisoare, a contestat sentința: „E o răfuială”

Viorica Mija
03/11/2023
Colaj CIJM

Avocatul Artur Harunjen, fratele ex-procuorului general, Eduard Harunjen, a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea primei instanțe, care l-a condamnat la opt ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de delapidarea averii străine. La rândul său, apărătorul spune că dosarul a fost ilegal încadrat în spectrul penal, astfel încât să „existe o condamnare reală pentru a se răfui definitiv cu familia Harunjen”.

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe fratele ex-procurorului general Eduard Harunjen, avocatul Artur Harunjen, la închisoare pe un termen de 8 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis. Acesta a fost obligat să nu părăsească țara până la pronunțarea unei sentințe definitive, după ce a fost găsit vinovat de delapidarea averii străine. Mai exact, apărătorul și-ar fi însușit ilegal peste 1,1 milioane de lei, bani care aparțineau unui client de-al său. Infracțiunea a avut loc în perioada când fratele său deținea funcția de procuror general.

Conform rechizitoriului, pe 31 mai 2018, avocatul Artur Harunjen  s-a prezentat în incinta Procuraturii mun. Chişinău, oficiul Centru, de unde a ridicat mijloace bănești, care fuseseră anterior confiscate în cadrul unor percheziții,  în sumă totală de 1 136 688,11 lei. Acesta urma să transmită mijloacele bănești clientului său, scos de sub urmărire penală într-un dosar în care a fost bănuit de folosirea valutei false.  Harunjen spune că  l-a rugat pe clientul său să-i împrumute suma pentru a-și face reparație în apartament. Ultimul declară însă că apărărtorul nici nu l-a informat că a luat banii de la Procuratură și a aflat despre asta doar după ce a solicitat un răspuns oficial. Ulterior, a depus o plângere împotriva lui Harunjen. În 2020, avocatului a fost pus oficial sub învinuire, iar dosarul a ajuns pe masa magistratului Sergiu Stratan, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Apărătorul a comentat că dosarul inițiat pe numele său este „o răfuială lașă” cu familia sa.

„M-am gândit mult dacă ar trebui să reacționez public la informațiile apărute deja pe unele canale de telegram referitoare la decizia judecătorească pe o cauză penală care mă vizează. Nu sunt adeptul justiției televizate, dar o fac pentru familia mea, îndeosebi pentru mama mea care, în perioada în care am fost supus unei judecăți abuzive și neînțelese nici măcar de breasla judecătorilor, s-a îmbolnăvit de o boală incurabilă. Este clar că cineva de mult așteaptă să se răzbune pe fratele meu, care a deținut o funcție importantă, dar nu au avut cum și au încercat să facă acest lucru acționând mișelește prin pornirea unui dosar în privința mea. Sunt convins că juriștii cunosc ce înseamnă relații civile și ce este un dosar penal. În cazul meu, este vorba despre relații civile, confirmate prin recipise întocmite de însăși partea vătămată, dar acuzatorul cu bună știință le-a încadrat în fapte penale, doar ca să existe o condamnare reală pentru a se răfui definitiv cu familia Harunjen. Pe toată perioada procesului, nicio probă prezentată de mine nu a fost acceptată, toate fiind tratate critic. S-au respins absolut toate dovezile din partea mea și, în mod absolut straniu, au fost acceptate toate pretențiile celeilalte părți a procesului chiar dacă așa- zisa parte vătămată a dat declarații contradictorii la diferite etape ale examinării acestui caz. Pentru că sentința nu este executorie și cu siguranță o voi contesta la Curtea de Apel, îi asigur pe cei care astăzi se bucură de o mică victorie că este prea devreme. Eu rămân încrezător în imparțialitatea și profesionalismul judecătorilor care vor examina mai departe acest caz și promit că atunci când va veni momentul voi publica toate dovezile pentru a demonstra că tot ceea ce s-a făcut până acum a fost o răfuială lașă cu familia mea”, a scris avocatul după pronunțarea sentinței, pe pagina sa de facebook.

Viorica Mija
03/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii