DOC// Judecătoarea cu Porsche de 11 mii de lei, Mariana Pitic, trece pe verde de instanța de apel

Viorica Mija
03/11/2023
Colaj CIJM

Magistrata Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mariana Pitic, cunoscută pentru faptul că a declarat mașina Porsche Cayenne cu 11 mii lei, a obținut o decizie favorabilă în litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a dispus anularea actului de constatare emis de ANI. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la CSJ în termen de două luni.

Mariana Pitic a ajuns în vizorul opiniei publice după ce s-a constatat că magistrata conduce o mașină de marca Porsche, pe care a indicat-o în declarația de avere abia în 2015. Comisia Națională de Integritate a pornit un control pe numele judecătoarei. În luna iulie 2016, membrii CNI (actualul ANI) au clasat cauza. Aceștia au constatat că magistrata a încălcat neintenționat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii pentru anul 2015. Explicația a fost că o parte dintre bunurile pe care le foloseşte, dar pe care nu le-a declarat, sunt trecute pe numele soţului ei, Pavel Pitic, un prosper om de afaceri, de care a divorţat în 2011. Angajaţii autorității au explicat în şedinţă că Mariana Pitic nu a găsit contractul de vânzare - cumpărare pentru a-l prezenta membrilor Comisiei, ca să demonstreze că maşina a costat doar 11.000 de lei. 

În martie 2022, ANI a emis un alt act de constatare, după ce a fost depistată o diferență între venituri și cheltuieli de aproximativ 678 mii de lei.

Procedura de control a fost realizată pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 28 martie 2019. Inspectorul de integritate a stabilit că în perioada 2015-2019 judecătoarea a introdus în declarațiile de avere date incomplete despre valoarea automobilului având scopul de a micșora neîntemeiat prețul real de peste 778 de mii de lei. Totodată, magistrata nu a indicat valoarea unui teren deținut în proprietate, dreptul de abitatie asupra unui imobil amplasat în suburbia capitalei și cel de comodat al unui automobil.

Mariana Pitic a fost propusă la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiție, deşi dintre cele şase persoane înscrise în concurs, magistrata  Domnica Manole a acumulat cel mai înalt punctaj la Colegiul de selecție și cariera judecătorilor. Atunci, societatea civilă atrăgea atenția asupra faptului că, în trecut, Mariana Pitic a fost recunoscută vinovată de încălcarea normelor Codului de etică, fiind și candidata cu cea mai mică experienţă.

Viorica Mija
03/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii