Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat hotărârea Curții de Apel Chișinău, adoptată în cauza judecătorului Dorin Munteanu împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Chiar dacă i-a admis recursul, completul a constatat drept neîntemeiată acțiunea magistratului, deoarece „pe parcursul examinării, actele contestate și-au epuizat efectele defavorabile”. Munteanu a cerut anularea deciziei CSM, din 2017, prin care s-a încuviințat pornirea urmăririi penale, tragerea la răspundere penală, percheziționarea, aducerea silită, reținerea şi arestarea sa, în urma sesizării fostului procuror general, Eduard Harunjen.
CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale pe numele lui Munteanu la începutului anului 2017, el fiind acuzat de pronunţarea cu bună ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave. Potrivit procurorilor, Dorin Munteanu ar fi respins, în mod ilegal, demersul procurorului de prelungire a arestului preventiv în privinţa unei persoane învinuite de deposedarea, prin escrocherie, a unei femei de locuinţă. Decizia judecătorului de instrucție a fost pronunțată pe 9 decembrie 2016.
Peste câteva zile, Curtea de Apel Chişinău a admis recursul procurorului, a casat încheierea magistratului şi a dispus prelungirea arestului în privinţa învinuitului, doar că, între timp, acesta a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova, fiind dispuse investigaţii în vederea identificării locului aflării şi reţinerii lui.
La scurt timp după pornirea urmăririi penale, mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație publică prin care susțineau că acțiunile oamenilor legii pot fi interpretate drept o persecutare pentru nerespectarea de către magistrat a cerinţelor procurorilor, fapt ce „va avea un efect dezastruos asupra independenţei judecătorilor şi a echitaţii procedurilor penale”. Subiectul a fost abordat și în cadrul unei ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație.
Prin Hotărârera nr. 416/31 din 10 decembrie 2019, a fost anulată suspendarea din funcție a judecătorului Dorin Munteanu, acesta fiind reîncadrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Munteanu a obținut și despăgubiri morale de 150 de mii de lei.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii