DOC// Uniunea Avocaților, prinsă la perete. Procurorul Vasile Plevan a ieșit victorios din judecătorie

Viorica Mija
06/12/2023
Captură video

Acțiunea în contencios administrativ a adjunctului Veronicăi Dragalin, Vasile Plevan, împotriva Uniunii Avocaților a fost admisă de instanța de fond. Plevan a cerut anularea hotărârii Comisiei de licențiere a profesiei de avocat din februarie 2022, prin care i-a fost barat drumul în avocatură. Acuzatorul a depus cererea de accedere în profesia de apărător în octombrie 2021.

Hotărârea a fost pronunțată marți, 5 decembrie, de către judecătoarea Ludmila Holevițcaia. Astfel, Comisia de licențiere a profesiei de avocat de pe lângă Uniunea avocaților din Republica Moldova a fost obligată să emită actul administrativ individual favorabil privind admiterea lui Vasile Plevan în profesia de avocat, în temeiul articolului 10 din Legea cu privire la avocatură, care îi permitea în momentul depunerii cererii să acceadă în profesie fără a susține examenul de admitere.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunţarea dispozitivului.

În anul 2022, Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UAM) și-a revizuit propriile decizii în privința mai multor procurori, care au decis să-și schimbe perspectivele asupra carierei și să acceadă în postura de apărători. La distanță de luni și chiar ani de zile, acuzatorii și-au adjudecat acest drept în urma unor hotărâri judecătorești, iar UAM, constrânsă de instanță, a aprobat decizii favorabile în privința acestora, arată o anchetă CIJM.

Viorica Mija
06/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii