DOC//Procurorul șef suspendat din Hîncești, Maxim Gropa, după dreptate la Curtea de Apel

Viorica Mija
06/11/2023
Captură video

Procurorul șef suspendat al raionului Hâncești, Maxim Gropa, în 2019 concurentul lui Alexandr Stoianoglo la fotoliul de procuror general, a contestat luni, 6 noieembrie, hotărârea instanței de fond în litigiul împotriva Procuraturii Generale. Acuzatorul  a cerut anularea ordinului fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, prin care a fost suspendat din funcție. În februarie 2022, Maxim Gropa a fost reținut pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, iar o lună mai târziu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat demersul lui Robu.

În februarie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul lui Gropa, după ce i-au fost prezentate învinuirile de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere. În documente, Gropa a indicat o pătrime dintr-un apartament și un automobil cumpărat cu 3000 de lei. ”De fapt, el are două apartamente și o casă etajată, înregistrată pe numele tatălui său”, se arăta în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

În ultima sa declarație de avere și interese publicată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), cea din 2021, Maxim Gropa a declarat venituri de la locul de muncă de bază, Procuratura Generală, de peste 338 de mii de lei și salariul soției, de aproape 193 de mii de lei. Din activitatea științifică, acuzatorul a câștigat alți peste 25 de mii de lei. Gropa declară un teren cu suprafața de 0,0612 ha, abitație din anul 2021, o vilă cu suprafața de 122,9 m.p., abitație din anul 2021 și un apartament cu suprafața de 71,6 m.p., 1/4 cotă-parte în valoare de 390 584 Lei, în proprietate din anul 1989. Garajul declarat al lui Maxim Gropa cuprindea un autoturism de model Mitsubishi Pajera (anul fabricației 2008), în posesie din anul 2021, și un Opel Zafira, în valoare de 3 000 lei, în proprietate din anul 2010.

În cazul lui Gropa, procurorii anticorupție au efectuat șapte percheziții – la domiciliul în care locuiește de fapt – o casă la sol cu două nivele înregistrată pe numele tatălui său și neinclusă în declarația de avere. Descinderile au cuprins două apartamente deținute de procuror, biroul de serviciu și trei automobile – un automobil înregistrat pe numele procurorului și utilizat de soția acestuia, un alt automobil înregistrat pe numele tatălui procurorului și utilizat de el, precum și automobilul de serviciu. În urma efectuării perchezițiilor au fost predate benevol unele documente care se referă la bunurile mobile și imobile deținute de către procuror.

O lună mai târziu, Consiliul Superior al Procurorilor a admis demersul procurorului general interimar și a eliberat acordul „în vederea suspendării din funcţia de procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești a domnului Maxim Gropa”.

Maxim Gropa a fost concurentul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în concursul pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de procuror general, care s-a desfășurat în toamna anului 2019. Ulterior, a fost numit de Stoianoglo şef interimar al Procuraturii Hânceşti, după care a aplicat şi la concursul pentru ocuparea acestei funcții.

Gropa a ajuns în atenția presei cu dosarul pornit pe numele autorității criminale Vladimir Moscalciuc, alias Makena, finalizat în 2012 cu condamnarea lui Moscalciuc și încă a cinci complici din gruparea sa. În acest dosar au fost puși sub învinuire și 15 angajați din sistemul penitenciar. Ana Ursachi, avocata unor persoane implicate în dosar, nota că acuzarea celor 15 angajați din cadrul DIP ar fi fost o răzbunare personală a procurorului Maxim Gropa.

În 2013, Maxim Gropa a intentat un alt dosar penal pe numele lui Moscalciuc și a membrilor grupării sale, pentru șantaj și maltratarea deținuților. Dosarul se află de mai bine de trei ani în instanța de fond. Martorii, majoritatea deținuți, refuză să facă declarații în instanță pe motiv că procurorii nu le-au garantat protecție.

 

Viorica Mija
06/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii