DOC//Socialistul Corneliu Furculiță, cu avere nejustificată de opt milioane de lei

Anticoruptie.md
28/04/2023
Colaj CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o avere nejustificată de peste 8 milioane de lei, după ce a verificat conturile și bunurile pe care le deține socialistul Corneliu Furculiță. Deputatul are la dispoziție 30 de zile pentru a contesta în instanță actul de constatare, după ce a expediat și în adresa ANI explicații pentru devierile depistate.

Inspectorii de integritate au verificat averea agonisită de socialist în anii 2017-2018. Conform actului de constatare, nu au fost declarate mai multe împrumuturi contractate de către Corneliu Furculiță de la compania sa „Exclusiv Media” SRL, gestionată de soția sa.

„S-a constatat  o diferență substanțială în mărime de peste 8 mln lei pentru anii 2017-2018. Astfel, alesul poporului ar fi rambursat mai multe împrumuturi societății sale comerciale, de care nu a beneficiat de facto. La fel, acesta nu a declarat patru împrumuturi contractate, dar nerambursate în perioada declarării, precum și bunul imobil aflat în construcție. Totodată, a fost stabilit că, deputatul a declarat eronat economiile în numerar, or, potrivit rezultatelor controlului averii acesta nu avea cum să dispună de mijloacele bănești declarate”, declară ANI.

Actul de constatare nu este unul definitiv.  ANI va transmite cauza în instanța de judecată competentă spre examinare, cu cererea de confiscare a averilor nejustificate.

Corneliu Furculiţă este singurul politician care la moment figurează oficial ca proprietar și beneficiar al unor posturi de televiziune. Este vorba despre posturile afiliate socialiştilor, NTV Moldova și Exclusiv TV.

Compania Exclusiv Media SRL, care deține licența pentru cele două posturi TV, este administrată de soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță, iar ca fondator figurează o firmă deținută de aceasta, Poliactiv SRL.

Exclusiv Media SRL este vizată în așa-numitul „dosar Bahamas”. Prin intermediul acesteia au fost oferite împrumuturi de sute de mii de lei mai multor membri și simpatizanți ai PSRM care, ulterior, au făcut donații pentru campania electorală a lui Igor Dodon, la prezidențialele din 2016.

„Spre deosebire de alți demnitari de la guvernare, care toată viața au fost funcționari publici și acum trăiesc în case luxoase scrise pe părinți, eu și familia mea am activat în sectorul privat, contribuind prin impozite la bugetul țării și continui să fac acest lucru în prezent”, a comentat anterior Corneliu Furculiță.

 Numele lui Corneliu Furculiţă a apărut în mai multe investigaţii jurnalistice, acesta fiind considerat drept responsabil de haznaua Partidului Socialiştilor. În înregistrarea video în care Vladimir Plahotniuc îi transmite lui Igor Dodon o pungă neagră în care se presupune că erau bani, fostul şef al statului le spune să o transmită „lui Cornel”. Corneliu Furculiţă a negat că ar fi vorba de el, declarând că ar fi vorba despre un „filmuleț regizat în studiourile lui Plahotniuc”.

 

Anticoruptie.md
28/04/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii