DOC//Supectată de asociere cu Vlad Plahotniuc, compania Grand Oil dă în judecată SIS-ul

Viorica Mija
10/11/2023
Colaj CIJM

Compania Grand Oil, deținută de offshorul cipriot Alkiniaco Investments LTD,  a contestat în instanță includerea sa în „lista neagră” a companiilor afiliate lui Vlad Plahotniuc, supus sancțiunilor internaționale. Depusă pe 8 iunie curent, cererea împotriva Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost transmisă de instanța de fond Curții de Apel Chișinău care, la rândul ei, a redirecționat-o către Curtea Supremă de Justiție (CSJ).  

În data de 8 iunie 2023, Grand Oil s-a adresat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, cu acțiune împotriva SIS, solicitând excluderea din lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni de asociere cu persoane supuse sancțiunilor. Magistrații au dispus transmiterea cauzei de contencios administrativ Curții de Apel Chișinău, motivând că actele contestate au la bază dispoziția Comisiei Situații Excepționale din octombrie 2022, respectiv dispozitiile normative și individuale ale organelor competente în domeniul planificării, organizării și coordonării activității de aplicare a măsurilor impuse de starea de urgență declarată se contestă direct la Curtea de Apel. Ultima a transmis cererea Curții Supreme de Justiție (CSJ), pe 6 noiembrie curent.

Comisia pentru Situații Excepționale (CS) a extins lista persoanelor afiliate trio-ului supus sancțiunilor internaționale Șor-Plahotniuc. Astfel, sute de persoane și firme au fost incluse  în „black list-ul” local. În lista cu persoane juridice care au interdicți la tranzacții se numără Grand Oil, care potrivit SIS, este afiliată lui Vlad Plahotniuc.

Conform unei investigații RISE Moldova, compania Grand Oil SRL a fost înregistrată în Chișinău în martie 2014, având un capital social de 5.400 de lei. Exact o lună mai târziu, capitalul Grand Oil SRL este majorat până la 67 milioane de lei, din contul introducerii în capitalul social a 10 benzinării. Cu trei stații, amplasate în Bălți, în Călărași și la periferia or. Nisporeni, a contribuit Constarexim SRL.  Restul șapte – trei în or. Chișinău, două în s. Țânțăreni, r. Anenii Noi, și două în s. Peresecina, r. Orhei – au fost aduse de Finpar Invest SRL. Astfel, Alkiniaco Investments LTD se alege doar cu 0,008%, iar Constarexim SRL ia 22,9%. Partea leului de 77% îi revine Finpar Invest SRL, companie afiliată oligarhului Vlad Plahotniuc. Două luni mai târziu toate cotele sunt vândute asociatului minoritar, Alkiniaco Investments LTD.

Viorica Mija
10/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii