DOC//„Vendeta” judecătorului Aureliu Postică, pusă pe stop de Curtea de Apel Chișinău

Viorica Mija
10/04/2024
Sursa: CIJM

Completul specializat în examinarea cauzelor de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a declarat drept inadmisibilă  acțiunea formulată de magistratul Aureliu Postică împotriva deciziei Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a-l suspenda din funcție. O încheiere în acest sens a fost pronunțată în data de 4 aprilie. Instanța a conchis că, așa cum judecătorul a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul în privința sa a fost clasat, și suspendarea din funcție a încetat de drept. Contactat de portalul Anticoruptie.md, magistratul spune că deocamdată nu a decis dacă va solicita prejudicii morale, dar are timp sificient pentru a lua o decizie. Acesta declară că a fost scos din funcție în baza unor „formulări generale şi abstracte” și a unor suspiciuni de îmbogățire ilicită care ulterior nu s-au adeverit. 

Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală a magistratului Aureliu Postică a fost semnată, în martie 2023, de procurorul pe caz, Ina Frunze-Bargan, care a constatat că lipsesc elementele constitutive ale infracţiunii de îmbogăţire ilicită de care era suspectat.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Aureliu Postică a comunicat că va depune o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind anularea suspendării şi revenirea în funcţie, cu achitarea salariului pentru lunile de absenţă forţată la serviciu.

„S-au urmărit nişte interese şi mi-au fabricat dosarul pentru ca să mă înlăture pentru o perioadă”, a declarat Postică pentru Anticoruptie.md.

La 9 septembrie 2022, CSM a dat curs solicitării procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, de a porni urmărirea penală pentru îmbogăţire ilicită, efectuarea percheziţiei şi suspendarea din funcţie a lui Postică. La şedinţa din 22 septembrie, CSM a dat curs şi iniţiativei de a porni urmărirea penală pentru fals în declaraţiile de avere, iar procurorii au expediat în instanță dosarul, care este examinat la Judecătoria Hâncești.

După suspendarea din funcţie, Aureliu Postică a făcut declaraţii pentru portalul Anticoruptie.md, în care susţinea că dosarul este fabricat la comanda şefului interimar al CSM, Dorel Musteaţă, care a negat de altfel orice implicare.

„Cred că este vorba de frustrare personală a lui Musteaţă. În toamna anului 2019, am participat la cele două adunări ale judecătorilor şi m-am expus că CSM, în componenţa în care se afla, este ilegal. Apoi m-am expus public şi asupra celor ce se întâmplă în CSM, despre blocajul din justiţie. Acum candidez pentru funcţia de membru al CSM şi sunt verificat de comisia pre-veting. Faptul că sunt cercetat penal va fi un motiv ca să fiu scos din cursă”, a declarat atunci Postică.

Viorica Mija
10/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii