Dosar penal pentru expulzarea celor șapte profesori turci

Anticoruptie.md
02/08/2019
6 septembrie 2018, Aeroportul Internațional Chișinău. Fiica unui profesor turc extrădat de autoritățile moldovenești. Foto: jc.md

​Procuratura municipiului Chişinău a deschis, vineri, o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, în cazul expulzării celor șapte profesori turci de pe teritoriul R. Moldova. Sunt vizați angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Procurorii au pornit cauză penală în baza materialelor anchetei, efectuate de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, dar și ținând cont de hotărârea de condamnare a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, declarați indizerabili pe teritoriul R.Moldova. 

Conform aceleiași hotărâri din 11 iunie 2019, Guvernul Republica Moldova a fost a obligat să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate şi care s-au adresat la CEDO, suma totală constituind de 125.000 de euro, echivalentul a 2.560.000 de lei.

Autoritățile de la Ankara au solicitat Chișinăului arestarea celor șapte profesori turci pentru simplu motiv că lucrează în școlile finanţate de Fethullah Gulen, acuzat de organizarea unei lovituri de stat în Turcia.

După extrădarea celor șapte profesori turci, organele de drept din Ankara au condamnat până în prezent cinci dintre aceștia, pentru pretinse activități teroriste. Ultimii doi au fost condamnați în lunile iulie–august curent.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu a putut să prezinte dovezi clare cu privire la presupusele acțiuni de terorism pe teritoriul R. Moldova, care ar fi fost pregătite de cei șapte profesori turci. „Fostul director al SIS, democratul Vasile Botnari și adjunctul acestuia, Alexandru Baltaga, au acționat abuziv, încălcând grav legislația națională și internațională cu privire la acordarea de azil și extrădarea cetățenilor străini”, a spus, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.   

Anticoruptie.md
02/08/2019

Comentarii