Dosarul Brăguță: Au fost pronunțate sentințe în cazul a 13 gardieni

Ilie Gulca
04/06/2021

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat, vineri, sentințele în cazul celor 13 gardieni cercetați în dosarul „Andrei Braguță”. Acest tânăr cu dizabilități psihice a murit în toamna anului 2017 în izolatorul de detenție provizorie după ce a fost bătut de colegii săi de celulă. Dosarul cu pricina s-a dovedit unul anevoios pentru justiția moldovenească. Avocații tânărului au denunțat tergiversări.

În cazul lui Alexandru Cuflic, superiorul polițiștilor care a tolerat bătăile la care a fost supus Andrei Brăguță, a fost pronunțată cea mai mare pedeapsă – patru ani de închisoare cu executare. Alți patru polițiști s-au ales cu pedepse de câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Opt polițiști au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Avocatul familiei Brăguță a anunțat că va contesta deciziile de condamnare condiționată la instanța de apel. Procurorii nu vor depune recurs în instanța superioară. Persoanele condamnate vor fi încarcerate după pronunțarea unei decizii irevocabile. În 2019, alte persoane care figurau în dosar și-au aflat pedepsele. Unul dintre polițiștii învinuiți că au tolerat actul de violență asupra lui Andrei Brăguță a fost achitat de judecători.Un alt polițist a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare, iar altul – la patru ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe un termen de șapte ani.

Dosarul respectiv a fost expediat în instanță la 10 ianuarie 2018, dar, potrivit avocaților, ședințele de judecată au fost tergiversate.

Iurie Obadă, judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice, a fost demis din sistemul judecătoresc. Acum el luptă în instanță ca să revină în sistem. La şedinţa de luni de la Curtea de Apel Chişinău, Obadă a declarat că nu a avut altă oportunitate decât să aplice arestul preventiv în cazul lui Braguţă.  

Procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguță, a fost eliberat din funcție. Numai că în februarie curent Filimon a obținut victorie la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în demersul său pentru restabilirea în funcție.

Trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Brăguţă. Şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediați, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.

Trei foști colegi de cameră de-ai lui Andrei Brăguță, cei care l-au bătut crunt, au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă.

Andrei Brăguță, 31 de ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august, 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală a constatat că victima a decedat la Penitenciarul-spital Pruncul din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenție.

În mai multe secvențe video și fotografii se observă echimoze pe corpul tânărului, ceea ce a demonstrat că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului.

Ilie Gulca
04/06/2021Become a Patron!

Comentarii