Procurorul în cazul Andrei Braguța a obținut victorie la CSJ pentru restabilirea în funcție

Anticoruptie.md
10/02/2021
Foto: TV8.md

Procurorul Ivan Filimon, demis în 2017, pentru gestionarea defectuoasă a dosarului lui Andrei Braguța, tânărul decedat în august 2017 în custodia statului, a obținut victorie la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în demersul său pentru restabilirea în funcție.

CSJ a admis pe 17 iunie 2020 recursul depus de către Ivan Filimon și a remis cauza la rejudecare la Curții de Apel Chișinău, în alt complet de judecată, relatează Ziarul de Gardă. 

În motivarea deciziei sale, publicată abia în decembrie 2020, CSJ consideră decizia instanţei de fond drept „pripită” și emisă ca rezultat a unei examinări precare a tuturor circumstanţelor cauzei şi aplicarea eronată a normelor de drept material. Filimon a fost revocat prin hotărârea Colegiului de Disciplină şi Etică din 21 decembrie 2017, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a validat decizia pe 19 ianuarie 2018.

În scurt timp, Filimon a solicitat CSJ verificarea constituționalității prevederilor art. 79 din Legea cu Privire la Procuratură, un articol despre modalitățile de contestare a hotărârilor CSP. La 26 martie 2018, CSJ a admis solicitarea lui Filimon privind contestarea hotărârii CSP şi a hotărârii Colegiului de disciplină şi etică.

Preşedinta şedinţei, Tatiana Vieru, a remis Curţii Constituţionale sesizarea lui Filimon privind controlul constituţionalităţii art. 79 Legea cu privire la Procuratură nr. 3 din 25 februarie 2016, iar la 19 aprilie 2018 Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea.

La rândul său, Filimon a depus, la 1 februarie 2018, o cerere de chemare în judecată împotriva CSP cu privire la contestarea aceleiași hotărâri a Colegiului de disciplină şi etică și a deciziei CSP din 19 ianuarie 2018 de a valida hotărârea, în baza art. art. 189, 191 al.(3), 224 al.(1) lit.f), 258 din Codul Administrativ.

La 30 septembrie 2019, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de chemare în judecată depusă de Ivan Filimon. Pentru că hotărârea a fost cu drept de atac la CSJ, Filimon nu a ezitat și a depus recurs. ,

Procuratura Generală a desfășurat o anchetă internă în cazul lui Andrei Braguța la sfârșitul lunii august 2017, solicitând sancționarea disciplinară a acuzatorului de stat. Ivan Filimon era angajat al Oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău din martie 2016. Responsabili din cadrul Procuraturii Generale au precizat că acuzatorul nu este vizat într-o cauză penală.

Președintele Colegiului de disciplină și Etică, Nicolae Chitoroagă, a precizat, în urma unei anchete a Procuraturii Generale, că Filimon s-a făcut responsabil de încălcarea mai multor prevederi ale Codului de Procedură Penală.

Cazul lui Andrei Brăguţă a scos la iveală multiple probleme sistemice în Justiţie. Una dintre cele mai grave ţine de faptul că procuratura nu a fost anunţată despre abuzurile la care a fost supusă victima în cele zece zile şi jumătate, adică 252 de ore, cât s-a aflat în custodia statului, deşi un regulament interdepartamental obliga autorităţile cu care a interacţionat bărbatul să sesizeze oamenii legii.

Anticoruptie.md
10/02/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii