”Dosarul magistratelor”, în care sunt implicate zece persoane, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție. Potrivit procurorilor, în dosar au statut de învinuit cinci magistrate, Liubovi Brînza, Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și două persoane fizice. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție.
Judecători ai Curții de Apel și ai Judecătoriei Centru au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, conform materialelor cauzei penale, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați.
Procuratura Anticorupție menționează, într-un comunicat de presă, că în privința asistentului judiciar și a uneia dintre persoanele fizice este aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu. În ce privește avocatul, judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău, precum și o persoană cu funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a fost aplicată măsura preventivă – control judiciar.
Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză, au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.
Dacă vor fi găsiți vinovați de corupere pasivă, bănuiții riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 400.000 la 500.000 de lei. Cei care vot fi gasiți vinovați de corupere activă riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 300.000 la 40.000 de lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în valoare de la 700.000 la 900.000 de lei.
Centrul de Investigații Jurnalistice a scris despre una dintre ele că și-ar fi făcut studiile la o instituție inexistentă. Totodată, magistratele de la Judecătoria Chișinău, reținute și ele, au beneficiat în ultimul an de donații în mărime de mii de euro.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii