Dosarul coruperii deputaților din 2014, din nou la Curtea Supremă. Când se va pronunța instanța

Julieta Savițchi
21/12/2020

Dosarul coruperii deputaților din 2014, a ajuns pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), după ce Curtea de Apel Chișinău i-a achitat vara trecută pe fostul polițist Vitalie Burlacu și presupusa sa complice, Irina Baglai. Instanța urmează să decidă asupra admisibilității recursului pe data de 13 ianuarie anul viitor.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Anatolie Ceachir, avocatul inculpaților, a precizat că sentința de achitare a fost contestată în instanța ierarhic superioară de către procurorii specializați pentru susținerea acuzațiilor în Curtea de Apel.

Decizia de achitare a fostului polițist Vitalie Burlacu și modelul ui Irina Baglai, despre care se vehiculează că ar fi oamenii lui Veaceslav Platon, a fost pronunțată pe data de 12 iunie, cu trei zile înainte de eliberarea controversatului afacerist.

Curtea de Apel Chișinău care, aprilie 201,  l-a condamnat pe Burlacu la 11 ani, iar pe Baglai, la opt ani de detenție, a dispus încetarea urmăririi penale pe motiv că au apărut circumstanțe noi care exclud urmărirea penală în dosarul respectiv. Prin aceeași decizie, Curtea de Apel Chișinău a dispus restituirea a 250 de mii de dolari, bani ridicați în timpul perchezițiilor, și a 500 de mii de euro, bani ridicați dintr-un seif închiriat de Irina Baglai la o filială a băncii comerciale Energbank.

Vitalie Burlacu şi Irina Baglai au fost reţinuţi în martie 2014, în timp ce ar fi încercat să transmită 250 de mii de dolari unor deputaţi din PLDM și PLR, pentru ca aceștia să-și părăsească fracțiunile și să nu voteze ratificarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Cei doi au fost denunțați de către ex-ministrul adjunct de Interne, Ghenadie Cosovan, care a declarat că Burlacu s-a adresat la el ca să-l ajute cu coruperea deputaților.

Judecătoria Chișinău i-a condamnat, în 2016, pe Burlacu la 11 ani de închisoare, iar pe Baglai, la trei ani de detenție, dintre care doi cu suspendarea executării pedepsei. În 2017, Curtea de Apel Chișinău a menținut pedeapsa pentru Burlacu și a înăsprit pedeapsa Irinei Baglai. Hotărârea a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție, însă în august 2019, înalta instanță a admis recursul în anulare al avocaților lui Burlacu și Baglai și a transmis dosarul la rejudecare.

Vitalie Burlacu a declarat în instanță că schema și banii pentru coruperea deputaților i-au fost transmiși de Veaceslav Platon, cu care a făcut cunoștință în 2013, în biroul directorului de la compania de asigurări Moldasig.

Vitalie Burlacu este în libertate și, potrivit mai multor surse de încredere, acesta s-ar afla din nou în anturajul lui Veaceslav Platon.

Julieta Savițchi
21/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii