Dosarul Laundromat, repus pe rol de Procuratura Anticorupție // Inga Grigoriu: „Încă nu e târziu ca Parlamentul să pună în discuție raportul comisiei”

Cornelia Cozonac
26/03/2022

Dosarul Laundromat, care vizează schema de spalăre de bani din Federația Rusă prin intermediul sistemului de justiție din Republica Moldova, a fost reluat de Procuratura Anticorupție. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook fosta deputată Inga Grigoriu, cea care a pus presiune, de pe poziția de președintă a Comisiei parlamentare Laundromat, pe sistemul de justiție ca să ancheteze schema de spălare de bani, în care ar fi implicați mai mulți demnitari, judecători și oameni de afaceri, între care Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. 

„În această săptămână, fiind invitată la Procuratură, am făcut cunoștință cu noul procuror de caz și, totodată am constatat că Procuratura Anticorupție a reabilitat dosarul demarat acum 8 ani. Precum cunoașteți, în toți acești ani, nu s-a reușit să fie pedepsită gruparea criminală organizată care implementa această schemă. Deoarece noua guvernare nu manifestă niciun interes, în ianuarie, 2022, am depus un denunț la Procuratură, invocând cele elucidate și astfel dosarul Laundromat, ce a fost lăsat să se prăfuiască pe rafturi, acum a fost restartat”, menționează Inga Grigoriu, fostă deputată din partea Platformei DA. 

Raportul Comisiei parlamentare Laudromat a fost făcut public în iulie 2021, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare anticipate, dar din cauza sabotajului din partea membrilor socialiști din comisie, raportul nu a ajuns să fie discutat în plenul Parlamentului. Fosta deputată Inga Grigoriu insistă ca raportul să fie pus în discuție în cadrul Legislativului și să se demareze mai multe acțiuni ce ar ajuta anchetei în dosarul Laudrimat, care de opt ani nu a mai avansat.  

„În luna februarie, curent, v-am adus la cunoștință că Procuratura Anticorupție a venit cu un răspuns la sesizarea mea depusă la instituție în ianuarie 2022 privind spălările de bani în proporții deosebit de mari prin operațiunea Laundromat. La această sesizare am atașat Raportul comisiei parlamentare de anchetă cu materialele aferente, informând Procuratura că sunt disponibilă să colaborez cu instituția în baza celor elucidate în cadrul activității Comisiei”, precizează Grigoriu. 

Fosta deputată se arată indignată de „lipsa voinței politice a Parlamentului actual de a înregistra și a audia acest Raport important care, iată, va ajuta la o nouă etapă organele de anchetă”, dar, precizează ea „încă nu este târziu să o facă, dacă vor să demonstreze că sunt împotriva schemelor ce subjugă acest stat”.

„Fenomenul spălărilor de bani prin intermediul instituțiilor R. Moldova, coroborate cu jaful bancar, falimentări de întreprinderi, atacuri raider desfășurate în anii 2010 - 2014 au stagnat dezvoltarea noastră care părea că a ieșit de sub regimul comunist al lui Voronin, unul care a pus bazele mai multor grupări criminale. Însă, multe dintre aceste ilegalități au continuat și după 2014, dar și astăzi se pun în aplicare. Având mandatul de deputat, am putut afla o groază de lucruri pe care, într-o măsură oarecare le-am descris în Raportul comisiei Laundromat, activă în Parlamentul R. Moldova de legislatura a X-a”, precizează fosta deputată.

 

Activitatea Comisiei condusă de Inga Grigoriu în Legislativul precedent a fost una dintre cele mai vizibile, ședințele în mare parte fiind deschise publicului.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete jurnalistice în care a arătat schemele de legalizare a banilor din spălătoria rusească prin intermediul sistemului judiciar al Republicii Moldova și a urmărit cum au cercetat aceste cazuri organele de drept. Detalii în anchetele Investigațiile CIJM: „Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace (I)„ și „Prin intermediul sistemului judecătoresc din R. Moldova au fost spălate 18 miliarde de dolari din 2010 încoace (II)”, dar și Judecătorii din Laundromatul rusesc și miliardele de dolari pe care le-au legalizat„Dosarul Laundromatului rusesc // Cei cinci magistrați repuși în funcție, cu dosare pe rol în instanță” 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

Cornelia Cozonac
26/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii