Dosarul mitei de la Institutul Oncologic, în „comă judiciară”

Viorica Mija
11/08/2023
FB//Virgiliu Urechi

Din luna septembrie a anului trecut, atunci când a fost examinat demersul privind prelungirea măsurii preventive, cauza în care fostul șef al secției radiologie de la Spitalul Oncologic din Chișinău, Virgiliu Urechi, este învinuit de corupere pasivă, rămâne în regim de... așteptare. Astfel, la aproape un an și două luni din momentul în care dosarul a ajuns pe masa judecătorilor, practic toate ședințele au fost amânate, Urechi înaintând paralel și o cerere împotriva angajatorului.  Totodată, Urechi a chemat în judecată mai multe redacții, pretinzând că prin materialele jurnalistice i-ar fi fost lezată onoarea și demnitarea. El cere despăgubiri morale de 500 mii de lei și de la Centrul de Investigații Jurnalistice.   

Examinarea dosarului în care ex-șeful secției radiologie de la Spitalul Oncologic din Chișinău, Virgiliu Urechi, este învinuit de corupere pasivă, va fi reluată în data de 21 septembrie. Asta, după ce ultima ședință, cea din 8 iunie, a fost amânată, invocându-se lipsa unui translator.

Medicul a fost reținut în flagrant, în februarie 2022, după ce ar fi pretins bani pentru a grăbi spitalizarea unui bolnav de cancer. Trei zile mai târziu, pe numele acestuia a fost dispus un mandat de arestare pentru 20 de zile. Tot atunci a fost depus un nou denunț de către o persoană care susține că i-ar fi oferit mită de 50 000 de lei pentru a grăbi internarea mamei sale, bolnave de cancer. Denunțătorul a explicat că i-ar fi transmis banii chiar în biroul de serviciu al angajatului Institutului Oncologic, documentând discuția cu mijloace audio, pe care ulterior a atașat-o ca probă la denunț.

Pe 24 martie 2022, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea lui în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar în data de 22 aprilie, ARBI a preluat în administrare automobilul de aproape jumătate de milion de lei al medicului. Dacă va fi găsit vinovat, Virgiliu Urechi, care la momentul reținerii era persoană publică, riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 15 ani.

 

Viorica Mija
11/08/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii