Dosarul omorului din Codrii Orheiului, cu implicarea ex-deputatului Constantin Ţuţu: Nicio şedinţă de judecată timp de un an şi jumătate

Julieta Saviţchi
07/07/2021
ZdG

Dosarul penal pornit cu nouă ani în urmă pentru omorul lui Alexei Veretca în Codrii Orheiului, în care este învinuit și fostul deputat Constantin Țuțu, bate pasul pe loc. Dosarul se află de un an şi jumătate la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea magistratului Alexandru Spoială, iar de atunci nu a avut loc nicio şedinţă de judecată.

De la începutul rejudecării dosarului au fost programate 12 şedinţe de judecată, în medie câte o şedinţă la două luni, însă toate au fost amânate din diferite motive. Cel mai frecvent motiv este neprezentarea părţilor în sala de judecată. Un alt motiv invocat au fost restricţiile limpuse de pandemie. Şi inculpatul Ion Corcodel a depus o dată cerere de amânare, motivând că a fost în contact cu persoane infectate cu Covid-19. Ședinţa a mai fost amânată din cauza că nu s-a putut forma completul de judecată.

Ultima şedinţă a fost programată pentru data de 2 iulie curent, dar şi aceasta a fost amânată, iar alte şedinţe nu au mai fost programate.

După ce Curtea Supremă de Justiție a anulat la 3 decembrie 2019 hotărârea precedentă a Curții de Apel Chișinău, prin care Ion Corcodel a fost condamnat la opt ani cu executare, iar Constantin Țuțu, Oleg Prutean, Dumitru Colomeiciuc și fostul polițist Vasile Cojocaru au fost achitați, toți cei cinci figuranți au revenit la statutul inițial de inculpați în dosar, iar Corcodel a rămas în libertate.

Inculpatul Oleg Prutean s-a aflat timp de 35 de luni în arest preventiv până la data de 24 iulie 2020, fiind învinuit într-un alt dosar pentru organizarea traficului internațional de droguri. La 10 iulie, în timp ce se afla în Penitenciarul nr.13, a fost diagnosticat cu Covid-19 și a fost internat în stare gravă în spital.

Şi Ion Corcodel are statut de învinuit într-un alt dosar în care i se incriminează apartenența la presupusa rețea de traficanți care ar fi organizată de Prutean. În luna mai acesta a fost reținut de procurori, iar ulterior Curtea de Apel Chișinău a emis pe numele său mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. La două luni după eliberarea mandatului, Corcodel se afla în libertate și declară presei că dosarul pentru trafic de droguri a fost fabricat, iar procurorul pe caz a cerut de la el bani pentru a-l lăsa în libertate. Ion Corcodel a fost dat în urmărire generală.

Ex-deputatul Constantin Țuțu mai este învinuit într-un dosar de trafic de influență și îmbogățire ilicită. El a fost lăsat în libertate după ce s-a predat, în aprilie 2020, autorităților Republicii Moldova, la vama Leușeni. Ex-parlamentarul a fost surprins mai apoi la imobilul său de lux din strada Grenoble din Chișinău, și la volanul unor mașini scumpe. Dosarul se află de un an an în gestiunea Judecătoriei Chişinău.

Julieta Saviţchi
07/07/2021Become a Patron!

Comentarii