Dosarul omorului din Codrii Orheiului, cu participarea fostului deputat Constantin Țuțu // Nicio ședință de judecată din cele cinci programate nu a avut loc

Julieta Savițchi
07/10/2020
ZdG

Dosarul penal inițiat în primăvara anului 2012 pentru omorul lui Alexei Veretca în Codrii Orheiului, în care este învinuit și fostul deputat Constantin Țuțu, rămâne fără finalitate. Dosarul se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în gestiunea magistratului Alexandru Spoială, iar din cele cinci ședințe programate pentru perioada 1 februarie - 1 octombrie a anului curent nu a avut loc niciuna.

După ce Curtea Supremă de Justiție a anulat la 3 decembrie 2019 hotărârea precedentă a Curții de Apel Chișinău, prin care Ion Corcodel a fost condamnat la opt ani cu executare, iar Constantin Țuțu, Oleg Prutean, Dumitru Colomeiciuc și fostul polițist Vasile Cojocaru au fost achitați, toți cei cinci figuranți au revenit la statutul inițial de inculpați în dosar.

Prima ședință după transmiterea dosarului la rejudecare a fost numită pentru data de 20 februarie anul curent și era preconizată pentru „pregătirea cauzei”, dar a fost amânată. Nici cea de-a doua ședință, programată pentru data de 4 aprilie nu a avut loc din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență din cauza pandemiei de Covid-19.

La fel, au fost amânate ședințele programate pentru 28 mai, 10 iulie și 1 octombrie, pe motiv că nu au fost prezenți inculpații în sala de judecată.

Inculpatul Oleg Prutean s-a aflat timp de 35 de luni în arest preventiv până la data de 24 iulie, fiind învinuit într-un dosar pentru organizarea traficului internațional de droguri. La 10 iulie, în timp ce se afla în Penitenciarul nr.13, a fost diagnosticat cu Covid-19 și a fost internat în stare gravă.

Lui Ion Corcodel i se incriminează apartenența la presupusa rețea de traficanți care ar fi organizată de Prutean, în luna mai a fost reținut de procurori, iar ulterior Curtea de Apel Chișinău a emis pe numele său mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. La două luni după eliberarea mandatului, Corcodel se afla în libertate și declara presei că dosarul pentru trafic de droguri a fost fabricat, iar procurorul pe caz a cerut de la el bani pentru a-l lăsa în libertate. Ion Corcodel a fost dat în urmărire generală.

Ex-deputatul Constantin Țuțu, învinuit într-un dosar de trafic de influență și îmbogățire ilicită, a fost lăsat în libertate după ce s-a predat, în aprilie 2020, autorităților Republicii Moldova, la vama Leușeni. Fostul parlamentar a fost surprins mai apoi la imobilul său de lux de pe strada Grenoble din Chișinău, cât și la volanul unor mașini scumpe.

Curtea de Apel Chișinău a programat următoarele două ședințe pentru luna noiembrie.

Julieta Savițchi
07/10/2020Follow us on Telegram

Comentarii