Dosarul parcărilor cu plată // Igor Gamreţchi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare

Anticoruptie.md
03/08/2017
Igor Gamreţchi. Captură video: Privesc.eu

Igor Gamrețchi, șeful Direcției transport public și căi de comunicații din cadrul Primăriei Chişinău, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul parcărilor cu plată, care urmau să fie amenajate în Capitală. 

Sentința va fi aplicabilă din moment ce aceasta va deveni definitivă și vor fi epuiza toate căile de recurs. Avocaţii lui Gamreţchi susţin că vor contesta hotărârea primei instanţe. Şeful Direcției transport public și căi de comunicații a fost reţinut în aprilie 2017, în aceeaşi zi fiind reţinut şi viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu. Dosarul acestuia a fost expediat în judecată la începutul lunii iulie, iar sentinţa a fost dictată la a treia şedinţă de judecată. Potrivit unui comunicat de presă anterior, Gamreţchi şi-a recunoscut vina. 

„Vom încerca să atacăm hotărârea. M-am așteptat la o măsură nu atât de aspră. Îmi voi apăra drepturile până la final. Ce înseamnă să recunoşti vina? Speculațiile pe care le dați de fiecare dată, că s-a turnat, că… A discuta și a da declarații înseamnă a stabili un adevăr. Fiecare are poziția lui și fiecare va răspunde pentru ce a făcut. Nu cineva să ducă carul în spate pentru altcineva. S-a terminat situația aceasta. Dacă dau declarații, cred că jumătate dintre colegi vor trebui să plece. Să nu fie cineva prea curați și cineva să încarce carul. Nu merge treaba asta. Fiecare își apără drepturile conform legislației și conform adevărului. A stabili adevărul înseamnă a stabili adevărul, dar nu a ascunde ceva. Ceva a nu declara și a scrie pe internet și Facebook. Dacă mă apuc de scris o să le pară rău. La mai mulți mă refer”, a declarat Gamrețchi, întrebat de jurnaliști dacă se referă la Dorin Chirtoacă. „La final voi da declarații. Să aibă grijă fiecare de ceea ce discută. Dacă o să mă aducă la condiții, o să le pară rău”, a mai spus el în timp ce pleca din sediul instanţei.

Potrivit procurorilor, în perioada 2014-2015, Consiliul Municipal Chişinău a aprobat Studiul final şi principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în Chişinău şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului privat privind amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată. Totodată, a fost aprobată şi componenţa Comisiei de selectare a partenerului privat, preşedintele acesteia fiind numit viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu.

Ulterior, în primăvara anului 2015, omul de afaceri Alexandru Pincevschi a stabilit o întâlnire cu şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun.Chişinău, Igor Gamreţchi, cunoscând că acesta a fost coleg de clasă al primarului Dorin Chirtoacă, cu care se afla în relaţii apropiate. În cadrul întâlnirii, omul de afaceri l-ar fi rugat pe Igor Gamreţchi să intervină pe lângă edilul Capitalei pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH. 

Mai târziu, în cadrul unei alte întâlniri, care a avut loc la sediul Primăriei municipiului Chişinău, Igor Gamreţchi i-ar fi spus primarului despre propunerea omului de afaceri şi interesul acestuia pentru implementarea proiectului privind gestionarea parcărilor cu plată în Chişinău. 

Continuare AICI

Anticoruptie.md
03/08/2017Become a Patron!

Comentarii