Dosarul Pieței Curcubeu: Serghei Cosovan va fi eliberat de executarea pedepsei pe motiv de boală

Julieta Savițchi
18/11/2019

Serghei Cosovan, ex-directorul Pieței Curcubeu din centrul Capitalei, fost membru de partid și sponsor al formațiunii politice Partidul Nostru, va fi eliberat din detenție pe motiv că suferă de o boală incurabilă. Judecătoria Chișinău a admis luni, după aproape nouă luni, demersurile Administrației Naționale a Penitenciarelor și avocaților privind eliberarea lui Cosovan.

Fostul om de afaceri urmează să stea în închisoare încă 15 zile, până va intra în vigoare decizia instanței. Elena Cosovan, soția deținutului, ne-a declarat că soțul ei se află în stare foarte gravă și îi este frică că nu va putea rezista încă două săptămâni în penitenciar.

Serghei Cosovan a fost încătușat în octombrie 2017 și este deținut în Penitenciarul-spital nr.16, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în fază terminală. Avocații lui Cosovan au solicitat în repetate rânduri eliberarea lui Cosovan sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat în regim de urgență plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte în mod prioritar observațiile sale față de plângerea respectivă.

Nicoleta Hriplivîi Caminschi, avocat Promo-LEX, ne-a declarat că a fost depusă o muncă enormă pentru eliberarea lui Cosovan, iar autoritățile au o atitudine iresponsabilă față de deținuții bolnavi incurabil.

Amintim că Serghei Cosovan a fost găsit vinovat că a luat bani de la două femei din Chișinău sub pretextul că le vinde buticuri în Piața Curcubeu, pe care a amenajat-o în centrul Chișinăului. Una dintre victime i-a dat 2.500 de euro, iar alta - 5.500 de euro. La 29 noiembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința pronunțată de Judecătoria Chișinău, prin care Cosovan a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

În iunie 2019, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința și a remis dosarul la rejudecare în instanța de apel. Curtea de Apel a menținut condamnarea la șase ani de închisoare pentru Cosovan.

În prezent, în Judecătoria Chișinău mai sunt pe rol încă două dosare penale intentate pe numele lui Cosovan. În unul figurează 18 părți vătămate, care susțin că i-au dat lui Cosovan bani pentru buticuri, iar apoi au fost obligate să-i achite o taxă lunară pentru dreptul de a-și vinde marfa în ele.

Un alt dosar a fost intentat în baza cererii depuse de Nadejda Godoroja, proprietara terenului pe care Cosovan a amenajat piața. Femeia s-a plans că Serghei Cosovan ar fi falsificat contractul de arendă a terenului pe care a fost amenajată piața și nu i-a achitat pentru mai mulți ani.

Julieta Savițchi
18/11/2019

Comentarii