Drumul banilor partidului Șor// Procurorul general interimar arată spre Rusia

Anticoruptie.md
27/05/2023
Colaj CIJM

Federația Rusă este țară de unde au ajuns în Republica Moldova banii pentru finanțarea partidului Șor. Dezvăluirea a fost făcută de procurorul general interimar, Ion Munteanu, vineri, în plenul Parlamentului. Munteanu mai spune că formațiunea folosea în acest scop curierii, cărora le achita 50 de euro la fiecare 8000 de euro.

Sursele financiare ale partidului Șor ar proveni din Federația Rusă, a dclarat procurorul general interimar, Ion Munteanu. Șeful Procuraturii Generale mai spune că banii ajungeau în Republica Moldova, prin intermediul unei rețele de curieri, care erau selectați din rândul angajaților firmelor affiliate lui Ilan Șor. Pentru serviciile oferite, aceștia ar fi fost remunerați cu 50 de euro.

Cel mai des, erau folosite punctele de trecere Palanca, Leușeni și Aeroportul Internațional Chișinău, a mai declarat Munteanu.  

Tot vineri, șefa Procuraturii Anticorupție, a promis mai multe detalii din dosarul privind finanțarea ilegală a partidului Șor. Veronica Dragalin a menționat că instituția pe care o conduce va organiza o conferință de presă pe parcursul săptămânii viitoare.

De altă parte, deputata Marina Tauber, care a rămas fără imunitate parlamentară la solicitarea procurorului general interimar, fiind acuzată de distribuirea ilegală a peste 9 milioane de lei în campania electorală de la Bălți, se declară nevinovată și califică acțiunea drept „uzurpare  a puterii în stat”.

Partidul Șor a intrat în Parlamentului Republicii Moldova în 2021 cu șase mandate. CIJM a arătat în mai multe anchete jurnalistice că formațiunea liderului fugar a cheltuit  în campania electorală pentru anticipate peste 5.4 milioane de lei. Astfel, Partidului Șor i-au revinit cele mai scumpe fotolii de deputat în noul Parlament -  circa 895.100 de lei pentru un mandat. La fel s-a întâmplat și la alegerile parlamentare din 2019 când formațiunea a obținut 8 mandate și a cheltuit  19,86 milioane de lei, la fiecare mandat revenind câte 2,5 mln de lei. 

Majoritatea deputaților din Partidul Șor s-au aflat sau continuă să se afle în vizorul oamenilor legii şi au fost implicaţi în schemele frauduloase ale liderului de partid, Ilan Şor.

Anticoruptie.md
27/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii