Fosta conducere a Aeroportului Mărculești, cercetată penal de procurorii anticorupție. CIJM a deconspirat scheme de trafic de armament

Mădălin Necșuțu
01/04/2022

Fosta conducere a Aeroportului Internațional Mărculești este urmărită penal de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care beneficiază de sprijinul SIS.

Faptele de delapidare s-ar fi produs până în 2018. La acest capăt de acuzare se adaugă cele de evaziune fiscală și spălare a banilor. Potrivit estimărilor oamenilor legii, prejudiciul depășește 10 milioane de lei.

„În cadrul documentării a devenit cunoscut faptul că cele investigate au avut loc în 2012–2018 și sunt corelate cu faptul că din companiile care prestau servicii pentru Aeroport, un număr important erau afiliate unui factor de decizie al acestei întreprinderi din perioada infracțională investigată. Iar pentru ca ilegalitățile să nu le fie deconspirate, un alt membru al conducerii acesteia a sustras din birourile angajaților acte importante care nu au putut fi arhivate ulterior”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Procurorii au efectuat vineri mai multe percheziții la adrese din Chișinău și Bălți, la foști factori de decizie ai întreprinderii în scopul acumulării probelor pentru avansarea investigațiilor.

Trafic de armament de pe aeroportul Mărculești

În septembrie 2020, reporterii Centrului de Investigatii Jurnalistice din Moldova (CIJM) au publicat o investigație și despre traficul de armament care se făcea pe aeroportul din Mărculești cu rachete de avioane și elicoptere de tip S-8 KOM, care trebuiau să ia calea Nigerului prin intermediul companiei ucrainene de stat Ukrinmash.

Pe 27 martie 2018, Ambasada Ucrainei cerea dreptul de folosire a spațiului aerian moldovenesc și aterizarea pe Aeroportul Mărculești a aeronavei An-12 a companiei Ukraine Air Alliance. Avionul de model Antonov trebuia să încarce de pe Aeroportul Mărculești 800 de rachete de tip S-8 KOM de producție sovietică.

Rachetele nedirijate de aviație de tip S-8 sunt utilizate pentru dotarea avioanelor de vânătoare, bombardierelor de tip Suhoi (Su) și elicopterelor de luptă de tip Mikoyan (Mi). Munițiile erau distribuite în 200 de lăzi și aveau greutatea totală de 15.000 de kilograme.

Conform documentului obținut de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), avionul companiei Ukraine Air Alliance planifica, pe 18 aprilie 2018, să decoleze, gol, de pe Aeroportul Cernăuți (Ucraina), apoi să aterizeze pe Aeroportul Mărculești (Moldova), de unde să încarce cele 800 de rachete cu destinația Niger, vestul Africii.

În calitate de vânzător al rachetelor depozitate pe Aeroportul Mărculești figurează compania ucraineană de stat Ukrinmash, iar cumpărător – Forțele Aeriene din Niger. Afacerea a fost intermediată de Westan Group Associates LTD, un offshore din zona Caraibelor, insula Saint Kitts and Nevis.

Fostul administrator al Aeroportului Mărculești, Vladimir Maiduc, a declarat atunci că lotul de rachete S-8 KOM, ce urma să fie ridicat de pe Aeroport, a fost vândut în urma unei licitații organizate cu doi ani mai devreme.

„O parte din rachete a fost luată, iar cealaltă nu, pentru că [firma ucraineană] nu avea unde să le vândă. Și când a găsit cumpărător, eram eu deja administrator și nu le-am mai dat voie să ia armamentul”, a declarat el pentru CIJM. „Eu am spus că nu vând armament. Și a început un scandal la Minister [al Apărării]. Le-am spus să vină ei să vândă dacă vor.”

Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Mărculești nu era la prima trazacție de armament în condiții neclare. În perioada 18 noiembrie 2014–15 ianuarie 2015, responsabilii de protejarea patrimoniului neutilizat al Armatei Naționale și membrii Consiliului de Administrare al Aeroportului Mărculești au vândut 53 de lansatoare de proiectile nedirijate de modelul B8M1 aceleiași companii Ukrinmash. Valoarea afacerii a constituit 4.251.840 de lei.

Fosta administrație a întreprinderii este acuzată de ignorarea prevederilor Regulamentului privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului și altor mijloace tehnice. Actualmente, afacerea este investigată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Mădălin Necșuțu
01/04/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii