Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, despre încetarea dosarului finanțării PSRM: „A fost una dintre misiunile lui Stoianoglo”

Julieta Savițchi
07/03/2020

Președintele Igor Dodon trebuie să fie cercetat pentru estorcare de bani, iar încetarea dosarului privind finanțarea PSRM a fost una dintre misiunile date procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe care acesta a îndeplinit-o cu succes. Declarația aparține fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care la 26 noiembrie 2019 a dispus printr-o ordonanță reluarea investigațiilor în dosarul finanțării Partidului Socialiștilor.

„Era previzibil că anume așa se va întâmpla, reieșind din cronologia evenimentelor care au avut loc după ce am semnat acea ordonanță. Încetarea dosarului respectiv demonstrează încă odată că a fost o comandă, la fel ca și dosarul penal intentat pe numele meu. A fost o misiune dată lui Stoianoglo. O altă misiune, cred eu, este eliberarea lui Veaceslav Platon”, a declarat Morari.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție consideră că după înlăturarea sa de la conducerea instituției nu au fost făcute niciun fel de investigații în dosarul respectiv. „Cele 12 volume ale dosarului conțineau în mare parte rapoartele financiare și date din contabilitatea PSRM. Ele erau în regulă. Acum argumentează cu aceste rapoarte ordonanța de neîncepere a urmăririi penale. Dar când cineva folosește mijloace financiare de proveniență dubioasă, nu le va reflecta în evidența contabilă. Reiese că nu au făcut nimic în dosar și s-au limitat la ceea ce era acolo”, a precizat Morari.

Referindu-se la înregistrarea video din timpul tratativelor dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc privind formarea alianței de guvernare îi iunie 2019, Viorel Morari a spus că reprezintă o probă pentru atragerea la răspundere penală a șefului statului. „Se vede cum Igor Dodon cere bani de la Plahotniuc. În acest caz există bănuială rezonabilă pentru cercetarea penală a lui Dodon pentru corupere pasivă, pentru estorcare de bani ca să-și îndeplinească obligațunile”, a spus fostul șef al Procuraturii Anticorupție.

Procuratura Generală a anunțat vineri că a fost dispusă neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, refuzul se bazează pe rezultatele investigațiilor efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care nu au identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizice şi juridice afiliate partidului. La baza deciziei au mai stat și rapoartele financiare ale PSRM, în care nu au fost descoperite iregularități.

Dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM a fost pornit în baza unei înregistrări video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, în iunie 2019. Ulterior, dosarul a fost suspendat în baza unei ordonanțe emise de către procurorul Alexandru Cernei, după formarea alianței dintre PSRM și blocul ACUM, pe motivul lipsei componenței de infracțiune.

La 26 noiembrie 2019, Viorel Morari, șeful de atunci al Procuraturii Anticorupție, a emis o ordonanță privind reluarea investigațiilor în dosarul finanțării PSRM. Printre argumentele aduse de Morari se stipula și faptul că Igor Dodon urma să fie audiat în calitate de bănuit, dar nu de martor.

La 29 noiembrie 2019, la doar trei zile după reluarea dosarului privind finanțarea PSRM, președintele Dodon a semnat decretul de numire în funcție a procurorului general, iar a doua zi l-a prezentat breslei pe Alexandr Stoianoglo.

La 2 decembrie 2019, Viorel Morari a ordonat conexarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor cu un alt dosar în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție a solicitat copiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor – proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc., precum și actele de control privind sursele de finanțare ale PSRM.

La 3 decembrie, Stoianoglo i-a cerut lui Viorel Morari să prezinte, în decurs de trei zile, un raport despre patru ani de activitate. Raportul a fost prezentat la 6 decembrie, iar la 9 decembrie Stoianoglo a dispus efectuarea controlului la Procuratura Anticorupție și suspendarea lui Morari.

La 26 decembrie, Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, iar la 10 ianuarie 2020, în timp ce era escortat la ședința de judecată, Morari a declarat că dosarul i-a fost intentat la comanda lui Igor Dodon. Atât Alexandr Stoianoglo, cât și Igor Dodon, au respins acuzațiile, invocând că Morari s-ar victimiza.

În ultima zi de control la Procuratura Anticorupție, când a fost reținut Viorel Morari, a fost ridicat pentru verificări dosarul finanțării PSRM. Conducerea Procuraturii Generale a negat inițial acest lucru. La o săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandr Stoianoglo a recunoscut că dosarul respectiv a fost supus verificărilor, în baza unei plângeri a președintei Parlamentului și fruntașei PSRM, Zinaida Greceanîi.

Julieta Savițchi
07/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii