Frauda Bancară // Angajatul BNM, Ion Ropot, și fostul președinte interimar al BEM, Bîrcă, ar fi sustras 10 milioane de dolari și 8 milioane de euro

Ilie Gulca
24/03/2021
Fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bîrcă

Un nou capăt de acuzare pentru fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bîrcă, dosarul căruia a fost trimis în judecată acum o săptămână pentru „delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari”. De această dată, el este acuzat că, împreună cu șeful de Direcție al Băncii Naționale, Ion Ropot, fost administrator special la Banca de Economii, ar fi sustras 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii.

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea și trimiterea în judecată a unui alt episod disjuns din dosarul „frauda bancară”, în care Bîrcă este acuzat, împreună cu șeful de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Ropot, fost administrator special al Băncii de Economii. Cei doi sunt învinuiți de „escrocherie” în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale.

Garanția rambursării plasamentelor interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii, în folosul acestor bănci comerciale,  erau cele 35% din acțiunile Victoriabank gajate de compania INSIDOWN LTD (Cipru), offshore afiliat lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Pe 28 noiembrie 2014, din contul creditului de urgență garantat de stat, adică din contul mijloacelor bugetului de stat, au fost restituite datoriile Băncii de Economii față de Moldova Agroindbank și Moldindconbank în valoare de 8 milioane de euro și 10 milioane de dolari SUA. Operațiunea a avut loc fără rambursarea sumelor din contul bunurilor gajate, care garantau rambursarea acestor plasamente, iar gajul – 35 % din acțiunile BC Victoriabank SA – a fost eliberat (radiat) în interesul organizației criminale.

De partea cealaltă, Viorel Bîrcă și Ion Ropot nu își recunosc vina.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe cinci bunuri imobile ale inculpaților, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.

Fostul președinte al BEM, Viorel Bârcă, a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci falimentate – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială –, precum și reprezentanți ai holdingului Șor. De atunci, inculpatul se află în arest la domiciliu.

Audiat în iulie 2019 de membrii Comisiei parlamentare de anchetă a furtului miliardului din sistemul bancar moldovesc, Bîrcă ar fi confirmat faptul că în noiembrie 2014, atunci când din cele trei bănci –  BEM, UniBank și Banca Socială – au fost scoși aproape două miliarde de dolari, deciziile de acordare a acestor credite au fost luate de trei persoane din cadrul BEM: Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza.

În ce privește fostul administrator special al BEM, Ion Ropot, actual șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, acesta a fost reținut pe 11 martie curent, iar ulterior plasat în arest, fiind în prezent cercetat și de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale pentru „abuz de serviciu” la gestionarea garanțiilor bancare acordate de către Banca Națională a Moldovei instituțiilor financiare: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Ion Ropot este mai este învinuit de faptul că, în calitate de administrator special al Băncii de Economii, a permis restituirea depozitele persoanelor fizice și juridice din garanțiile de stat, inclusiv companiei Veb Solution, un offshore din Panama implicat în „frauda bancară”.

Ilie Gulca
24/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii