Generalul Ion Țurcan, fost viceministru al Afacerilor Interne, reținut pentru 72 de ore

Ilie Gulca
24/11/2021

Fostul viceministru al Afacerilor Interne, generalul Ion Țurcan, a fost reținut pentru 72 de ore după ce procurorii Anticorupție au desfășurat miercuri dimineață percheziții la domiciliul acestuia. El este bănuit de îmbogățire ilicită.

Conform unui act de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Ion Țurcan a deținut în 2009–2019 mai multe funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, între 21 martie 2019 și 20 decembrie 2019, el a exercitat funcția de președinte al raionului Criuleni.  

Pe 8 octombrie, pe numele lui Ion Țurcan, ANI a emis un act de constatare după ce a găsit o diferență de aproximativ 400.000 de lei între averea dobândită și cea declarată în perioada 2016–2019.

Mai exact, el a cumpărat un automobil Skoda Kodiaq în valoare de 587.000 de lei, dar a putut să justifice proveniența doar a 197.000 de lei.

De partea cealaltă, Ion Țurcan a declarat că în 2018–2019 a procurat și vândut mai multe mijloace de transport din care a obținut creștere de capital, fără să poată explica de unde a avut bani pentru procurarea acestora.

În 2015, o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, „Păcatele” şi afacerile noilor viceminiştri, a scos în vileag că generalul ar fost implicat în afaceri cu țigări.

În perioada comunistă, Ion Țurcan a plecat la pensie. A revenit odată cu preluarea puterii de către forţele pro-europene, fiind numit, în iulie 2009, şef la Fulger.

În 2011, printr-o scrisoare semnată de Alexei Roibu, ministrul de Interne de atunci, Ţurcan a fost propus şefului statului pentru avansare în grad de general. Încolţit de presă, Roibu a declarat ulterior că semnătura din scrisoare ar fi falsă şi că nu i-ar aparţine.

A fost iniţiată o anchetă penală, care însă a demonstrat contrariul. Totuşi, Ţurcan nu a devenit general, lucru care avea să se întâmple în decembrie 2013, în urma unui decret semnat de Nicolae Timofti.

Ilie Gulca
24/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii