Grigore Petrenco: „Persoanele din anturajul lui Plahotniuc care au fabricat dosarul trebuie supuse unei lustrații civice”

Irina Odobescu
17/09/2021
Captură: privesc.eu

Grigore Petrenco, liderul grupului condamnat pentru protestul din 2015 din fața Procuraturii Generale, crede că decizia CEDO în cazul său este „una dură pentru R. Moldova”. Totuși, fostul deputat comunist susține că persoanele din anturajul lui Plahotniuc, „care au fabricat dosarul”, trebuie supuse unei „lustrații civice din partea societății”. Declarațiile au fost făcute de Petrenco în cadrul unui briefing de presă susținut, vineri, online.

„Am dori ca acest dosar să fie continuat ca o lustrație civică din partea societății și să aibă acțiuni foarte concrete. Numele acestor persoane care au făcut dosarul la comandă trebuie cunoscute de societate și să fie pornite dosare împortiva lor. Dosarul grupul Petrenco a fost folosit ca sperietoare de regimul Plahotniuc. În mass-media din Moldova era desfășuratură o campanie împotriva noastră”, a adăugat Petrenco.

El a mai declarat că hotărârea de vineri dimineață a Procuraturii Generale de a renunța la acuzațiile aduse grupului Petrenco este una „întârziată”. El regretă că Procuratura a avut nevoie de șase ani de zile ca să înțeleagă „că nu există nicio probă și toate învinuirile au fost fabricate”.

Chiar dacă Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul grupului Petrenco este unul politic mai bine de un an în urmă, totul a continuat, mai spune Petrenco. Acesta speră că toți învinuiții în dosar vor fi totalmente achitați. 

Asociația Promo-LEX, care i-a reprezentat pe reclamanți, a spus că R. Moldova trebuie să achite 67.750 de euro ca despăgubiri și cheltuieli de judecată din cauza unor „acțiuni arbitrare” ale procuraturii și instanțelor de judecată.

Pe 28 iunie 2017, fostul deputat comunist Grigore Petrenco a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 10.000 de lei în dosarul privind altercațiile izbucnite între un grup de protestatari, condus de el, și polițiști, în septembrie 2015, în fața sediului Procuraturii Generale.

Pe 6 septembrie 2015, Grigore Petrenco a organizat un marș de protest împotriva regimului Plahotniuc. Potrivit acuzațiilor poliției, ajunși în fața Procuraturii Generale, manifestanții ar fi încercat să pătrundă cu forța în sediul instituției.

Irina Odobescu
17/09/2021Become a Patron!

Comentarii