I se clatină fotoliul. Procurora Mirandolina Sușițcaia, la un pas de suspendare

Viorica Mija
17/03/2023
Colaj CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina trei demersuri de suspendare din funcție a trei procurori. Printre acuzatorii vizați se regăsește și Mirandolina Sușițcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu. Sușițcaia a intrat în vizorul oamenilor legii în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, care au deconspirat implicarea sa în dosarul Laundromat și legăturile cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Membrii CSP urmează să examineze trei demersuri de suspendare din funcție. Este vorba despre acuzatorii Vladimir Martea, Vadim Machidon și Mirandolina Sușițcaia. Ultima a scăpat de mai multe ori de suspendare. Subiectul, deși a figurat pe ordinea de zi a altor ședințe CSP, a fost amânat de fiecare dată. Demersul privind suspendarea din funcție a Mirandolinei Sușițcaia a fost formulat încă de ex-procurorul general interimar, Dumitru Robu. Acesta a solicitat măsura pe durata desfăşurării urmăririi penale.

Amintim că, în toamna anului 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat anul trecut o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surprins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Procurorul din Orhei, Vadim Machidon, în privința căruia se solicită suspendarea din funcție, a înaintat şi susţinut în instanţă învinuirea împotriva ex-poliţistului din Ungheni Gheorghe Petic, în dosarul fabricat pentru viol. Acesta este, la fel, cercetat pentru corupţie, în dosarul mitei de 10 mii de euro. Pe banca acuzaţilor se află şi presupusul complice al lui Machidon, un avocat care a fost pe post de intermediar. 

Viorica Mija
17/03/2023Follow us on Telegram

Comentarii