Încă un procuror cercetat pentru îmbogățire ilicită, suspendat din funcție. De ce drepturi a fost lipsit Igor Popa

Anticoruptie.md
28/12/2021
Foto: CIJM

Şeful adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău, Igor Popa, a fost suspendat din funcție. Acuzatorul învinuit de îmbogățire ilicită a fost suspendat, marți, cu votul Consiliului Superior al Procurorilor. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat mai multe investigații despre averea și activitatea acuzatorului, care au stat la baza dosarului penal pentru îmbogăţire ilicită. 

Pe durata suspendării din funcţie, Igor Popa nu va avea dreptul să activeze în sistem şi să primească salariu, dar nici să se angajeze în altă parte.

Șeful adjunct al Procuraturii municipale, Igor Popa, a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice pe Portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău. Locuința nu se regăsește în declarația de avere și interese a oficialului, la fel ca și alte bunuri pe care acesta le folosește. Omul legii este divorțat în acte și astfel nu declară imobilele și automobilele înregistrate pe numele fostei soții. 

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au documentat și au constatat că cei doi locuiesc împreună. Experți anticorupție spun că divorțul este folosit de multe ori când unii funcționari vor să-și ascundă averile care depășesc limita veniturilor oficiale.

După publicarea anchetei, Ala Popa, soţia lui Igor Popa cu care se află în divorţ oficial, a dat în judecată Centrul de Investigaţii Jurnalistice. CIJM a publicat un studiu de caz în care a descris cum a încercat soția lui Igor Popa  să reducă la tăcere jurnaliștii.

La câteva zile de la reţinere, Judecătoria Chişinău a admis, parţial demersul procurorilor anticorupţie, care au solicitat plasarea lui Igor Popa în arest preventiv în penitenciar, pe un termen de 30 de zile. Ulterior, termenul de arest la domiciliu a fost prelungit de către Curtea de Apel Chişinău.

Igor Popa a fost subiectul mai multor anchete jurnalistice. În perioada guvernării comuniste, acesta a fost învinuit de fabricarea dosarelor şi că a dispus judecarea tinerilor protestatari în comisariatele de poliţie.

În perioada guvernării condusă de Vladimir Plahotniuc, procurorul Igor Popa a fost avansat în funcţia de procuror general adjunct.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat vara trecută într-un interviu că Igor Popa este procurorul în care are încredere şi că este gata, în caz de necesitate, să meargă cu el în recunoaştere de luptă.

Anticoruptie.md
28/12/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii