Judecătorul de instrucție va pronunța decizia privind plasarea lui Viorel Morari în arest după expirarea termenului de 72 de ore

Julieta Savițchi
13/01/2020

Judecătorul Sergiu Ciobanu a anunțat înainte de a se retrage în deliberare că va pronunța decizia la solicitarea procurorilor privind plasarea lui Viorel Morari pe un termen de 30 de zile la ora 16.30.

Astfel decizia va fi luată după ce termenul de 72 de ore, prevăzut de Constituție, va expira cu 41 de minute.

Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari, a declarat că reținerea clientului său a fost finalizată documentar la ora 15.49, pe data de 10 ianuarie. Apărătorul a precizat că va acționa conform circumstanțelor.

Ora reținerii a fost confirmată și de procurorul pe caz, Vladislav Căruceru.

Amintim că Viorel Morari a fost reținut vineri după amiază, fiind bănuit de abuz în serviciu și fals în acte publice. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari I se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară, furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Surse din cadrul Procuraturii Anticorupție ne-au comunicat că un fost subaltern de al lui Morari l-ar fi denunțat că a primit de la acesta indicații să intenteze un dosar penal pe numele lui Veaceslav Platon cu o dată anterioară.

Legislația interzice reținerea persoanei după expirarea termenului de 72 de ore în lipsa unui mandat emis de instanța judecătorească.

Julieta Savițchi
13/01/2020

Comentarii