Magistrata Liubovi Brînza revine în funcție la Curtea de Apel Chișinău

Tatiana Gherța
09/08/2023
colaj CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis parțial în cadrul ședinței de miercuri, 9 august, repunerea în funcție și în toate drepturile avute anterior a judecătoarei Liubovi Brînza. Deși magistrata a solicitat ca examinarea să fie amânată, întrucât nu se află în țară, membrii CSM au respins solicitarea, în acest fel au obligat-o pe magistrată să revină în țară și să se apuce de lucru. De altă parte, examinarea cererii de depunere în funcție a Svetlanei Tizu în cadrul judecătoriei Chișinău a fost amânată pentru o altă ședință.   

După ce, în luna iunie curent, magistratele Liubovi Brînza și Svetlana Tizu, anchetate într-un dosare de corupție, au fost achitate de Curtea de Apel Comrat, acestea au depus cereri la CSM pentru a fi repuse în funcție. Marți, 8 august, în adresa CSM a parvenit o cerere din partea magistratei Liubovi Brînza în care a cerut amânarea examinării cererii, pe motiv că nu se află în țară. Membrul CSM, Ion Guzun, a argumentat că poate fi examinată chestiunea și în lipsa judecătoarei, respectiv, cererea a fost acceptată parțial.    

„Se admite parțial cererea judecătorului Liubovi Brînza referitor la repunerea în funcție și în toate drepturile avute anterior. Se anulează suspendarea din funcție a judecătorului Liubovi Brînza dispusă prin hotărârea CSM nr.454/22 din 23 octombrie 2018. Se dispune reluarea de către Liubovi Brînza a activității de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile”, a declarat Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM.

La rând după Brînza, a fost exminată și cererea Svetlanei Tizu. Aceasta a participat la ședința CSM, doar că, în acest caz, examinarea a fost complicată. Svetlana Tizu, prin Decretul Președintelui RM nr. 1449-VII din 4 februarie 2015, a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Centru, municipiul Chișinău pe un termen de cinci ani. Problema repunerii în funcție are legătură cu faptul că, acest termen a expirat în perioada în care a fost suspendată. Întrebată de ce nu a depus o cerere pentru a fi numită în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, judecătoarea a răspuns că nu a avut dreptul să facă acest lucru pentru că a fost suspendată. Spune însă că s-a adresat la CSM ca să i se explice care sunt căile de soluționare a acestei situații, doar că nu oficial, dar în formă verbală. 

„Odată ce am fost suspendată am fost lezată de dreptul de a activa. În cazul în care am fost suspendată, au fost suspendate și toate drepturile mele, din acest motiv nu am putut depune o cerere pentru a fi numită în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă”, a precizat Svetlana Tizu.

În condițiile în care discuțiile au provocat mai multe întrebări, decât răspunsuri, membra CSM, Nina Cernat, a solicitat amânarea examinării pentru o altă ședință. Propunerea a fost acceptată. 

Amintim că, „Dosarul magistratelor”, în care au fost implicate zece persoane, cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție.

Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare învinuite în așa-numitul „dosar al magistratelor”, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza au fost achitate, după ce nu s-a constatat existența faptei infracțiunii, iar în luna iunie curent, Curtea de Apel Comrat a menținut hotărârea instanței de fond. 

Despre cariera și dosarele de rezonanță examinate de cele cinci judecătoare citiți AICI.

 

Tatiana Gherța
09/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii