Ministerul Justiției caută o companie de avocați pentru litigiul dintre Aeroportul Internațional Mărculești și Uzina Spark din Sankt-Petersburg

Ilie Gulca
25/11/2021
Mi-8 ER/MGY

Ministerul Justiţiei caută o companie de avocați pentru a asista Aeroportul Internațional Mărculești în litigiul său cu Uzina Spark din Sankt-Petersburg din Rusia. Curtea de Arbitraj din Sankt-Petersburg, regiunea Leningrad, a aplicat în august 2020 Aeroportului Internațional Mărculești o sancțiune de peste un milion și jumătate de euro.

„Ministerul Justiţiei anunţă organizarea şi desfăşurarea concursului de selectare a unui cabinet/birou asociat de avocaţi, inclusiv avocaţi străini/companii de avocaţi străine, pentru reprezentarea intereselor ÎS Aeroportul Internațional Mărculești”, se menționează într-un comunicat al ministerului de resort.  

Obiectul litigiului dintre Aeroportul Internațional Mărculești și Uzina Spark din Sankt-Petersburg îl constituie reparația a două elicoptere efectuată de întreprinderea din Rusia pentru care aeroportul din Moldova nu a plătit.

„Compania din Sankt-Petersburg a reclamat în justiție sancționarea Aeroportului Internațional Mărculești cu 1.095.715 de euro pentru lucrări de reparație, 48.380 de dolari drept datorii, 43.692 de euro și 7.740 de dolari drept despăgubiri, 358.430 de euro și alte 6.362 de dolari ca procente pentru folosirea creditului comercial. Aeroportul Internațional Mărculești nu a participat la ședință, iar din partea reclamantului a asistat un reprezentant prin contract. Compania din Sankt-Petersburg și Aeroportul Mărculești au încheiat cinci contracte și două acorduri. Toate prevedeau lucrări de reparații a elicopterelor Mi-8”, relatează o publicație din Federația Rusă. 

Compania rusească a efectuat toate lucrările, subliniază sursa citată, însă Aeroportul Mărculești nu s-a grăbit să plătească pentru servicii. În consecință, firma din Sankt-Petersburg s-a adresat la această curte de arbitraj.

„La 12 august, Curtea de Arbitraj din Sankt-Petersburg a satisfăcut cererea reclamantului. În plus, Aeroportul Internațional Mărculești a mai fost obligat să plătească alte 200.000 de ruble drept cheltuieli de judecată. Reclamantul poate să atace această decizie în decurs de o lună.”

Fostul administrator interimar al Aeroportului Internațional Mărculești, Vladimir Maiduc, a dezvăluit în cadrul unui club de presă al Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova că Uzina SPARK a reparat două elicoptere – Mi-8 ER/MGY și Mi-8 ER/MGY.

El a precizat că Guvernul Republicii Moldova a alocat bani, în tranșe, pentru reparația aparatelor de zbor numai că aceștia nu au ajuns la compania din Federația Rusă.

Ilie Gulca
25/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii