Mita de 50.000 de euro. Adriana Bețișor va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare

Ilie Gulca
02/09/2021
Adriana Bețișor și Ruslan Doboș

Fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz de serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. Adriana Bețișor a fost acuzată, pentru prima dată, de faptul că a primit mită de la condamnatul Ruslan Doboș la 1 iulie 2019 de fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că a finalizat urmărirea penală pe acest caz și a transmis dosarul în judecată.

„Faptele infracționale ar fi fost comise în 2018, atunci când învinuitul, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50.000 de euro. În schimbul acestei sume, procurorul urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale, care citează rechizitoriul.

Surse din cadrul Procuraturii Generale care a solicitat anonimatul au declarat că „inculpatul ar fi făcut declarații împotriva lui Platon și infracțiunea sa a fost recalificată din articolul 191 [delapidarea averii străine] în articolul 196 [cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere] din Codul Penal”.

Suma ar fi fost transmisă procurorului, precizează comunicatul Procuraturii, într-un local din capitală de către concubina condamnatului.

Drept rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și contrare poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău. Bețișor este acuzată că a renunțat la acuzațiile inițiale și a solicitat eliberarea condamnatului din arest.

„Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și onoreze promisiunea în schimbul banilor extorcați. În prezent, Adriana Bețișor nu mai lucrează în organele procuraturii”, detaliază comunicatul Procuraturii Generale.

De cealaltă parte, Adriana Bețișor respinge învinuirile aduse de foștii săi colegi din procuratură. Ea susține că „nu a pretins și nu a primit mita despre care se vorbește sau alt gen de bunuri sau favoruri”.

„Cei care mă cunosc știu foarte bine că nu sunt omul care să frecventeze diferite localuri. Ba mai mult, localul care se menționează în declarațiile denunțătorului nu îmi este cunoscut și, cu certitudine absolută, nu l-am vizitat în perioadele indicate”, a declarat Adriana Bețișor reporterului Centrului de Investigații Jurnalistice în momentul în care i-au fost aduse învinuirile. 

„I-am tratat întotdeauna cu respect și cu înțelegere pe colegii mei din procuratură. Ceea ce mi se întâmplă acum, după trei ani de când ar fi avut loc aceste «presupuse fapte de corupție» invocate de o persoană care a făcut anterior declarații împotriva lui Veaceslav Platon, pe un dosar legat de compania de asigurări ASITO, mă face să cred că persoane rău-intenționate sau aflate sub o oarecare presiune recurg la această calomnie și acuzație gravă împotriva mea”, a adăugat ea.

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a acuzat-o pe fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție de faptul că l-a scăpat de închisoare pe condamnatul Ruslan Doboș contra 50.000 de euro după ce i-a fost recalificată acestuia infracțiunea.

Ilie Gulca
02/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii