Neoficial... îi merge bine. Vlad Plahotniuc s-ar afla în Ciprul de Nord

Viorica Mija
31/01/2023
Colaj CIJM

Fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, cercetat în lipsă pentru escrocherie, spălare de bani și conducerea unei organizații criminale, s-ar afla în Ciprul de Nord. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pentru Pro TV. Oficialul mai spune că discuțiile privind extrădarea lui Plahorniuc, dat în căutare încă din 2019, sunt dificile, din cauza că regiunea nu e controlată de Cipru.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că autoritățile de la Chișinău au recepționat răspunsul din partea Turciei la solicitarea de identificare a locului aflării lui Vlad Plahotniuc. Conform notei, fostul lider democrat nu se află în Turcia.

„Informația de care dispunem și am primit-o neoficial e că se află în Ciprul de Nord, regiune mai specifică, care nu e controlată de Cipru. Avem și un răspuns de la autoritățile turce precum că nu se află în Turcia”, a anunțat ministrul Litvinenco, în platoul emisiunii „În profunzime”.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare. 

În prezent, nu se cunoaşte cu certitudine unde se află. Anterior, prezenţa sa a fost identificată în SUA şi Turcia şi se vehiculează că ar fi fost văzut şi în România. Procuratura Generală a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către SUA, Turcia, Cipru şi Emiratele Arabe Unite.

În data de 29 octombrie 2019, fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție. S-a întâmplat după ce fostul politician nu a dat curs citației emise de procurorii anticorupție și nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală.

Pe 11 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au emis mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc. Șeful de atunci al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a explicat că procurorii au fost nevoiți să recurgă la această măsură întrucât Plahotniuc nu a dat curs citației de a se prezenta la organul de urmărire penală și nu este sigur că acesta va da curs citațiilor.

Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

Procurorii susţin că în perioada indicată Vladimir Plahotniuc acționa ca lider al organizației criminale, fiind beneficiar efectiv și gestionar prin persoane interpuse al mai multor companii nerezidente.

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, şi-ar fi procurat, în 2015, un avion cu 21.000.000 dolari delapidaţi de la Banca de Economii.

 

Viorica Mija
31/01/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii