Nouă persoane reţinute în dosarul în care sunt vizaţi consilierii Oleg Onişcenco şi Ghenadie Dumanschi. CNA oferă detalii

Anticoruptie.md
25/05/2017
Clădirea Primăriei Chişinău. Foto: CIJM

Secretarul Consiliului municipal Chişinău, doi consilieri locali şi şase reprezentanţi ai unor agenţi economici au fost reţinuţi joi, 25 mai, de Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul mai multor dosare ce vizează fapte de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. CNA precizează că aceste cazuri au fost documentate timp de câteva luni, perioadă în care au fost colectate probe video şi audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire şi luare de mită, influenţare a unor decizii ale CMC şi favorizarea unor agenţi economici.

Secretarul CMC este bănuit că, în perioada documentării, ar fi pretins, în repetate rânduri, bani sau bunuri de la reprezentanţii unor agenţi economici şi unii consilieri municipali pentru diferite servicii precum includerea pe ordinea de zi a Consiliului a unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri, pentru includerea în ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea hotarelor unor loturi, pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiecte. Potrivit materialelor cauzei, secretarul CMC ar fi pretins şi acceptat diferite sume de bani pentru influenţarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei.

Ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la birourile, domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. Nouă persoane au fost reţinute în urma acţiunilor de urmărire penală pentru 72 de ore, urmând ca procurorii să decidă ulterior solicitarea arestării preventive.

O anchetă anterioară a Centrului de Investigaţii Jurnalistice arată că terenurile și spațiile nelocative aflate în proprietatea publică a municipiului Chișinău au devenit un adevărat chilipir pentru diferiți agenți economici sau persoane apropiate de autoritatea publică locală. Unii au reușit să închirieze spații de sute de metri pătrați la un preț de doar şapte lei pentru metru pătrat, alții - să privatizeze clădiri întregi cu suma cerută pentru o cameră de cămin. Deși legea prevede expres organizarea licitațiilor publice pentru darea în locațiune și privatizarea spațiilor și terenurilor din Capitală, autorităţile evită procedura. Astfel, administrarea patrimoniului public, în special a spațiilor nelocative și a terenurilor, reprezintă cea mai păguboasă activitate a municipalității, cu risc înalt de corupție. 

Anticoruptie.md
25/05/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii