Omul care i-ar fi „desenat” a doua identitate lui Vlad Plahotniuc, un învinuit cu vechime. Cum decurge examinarea dosarelor fostului șef ASP, Sergiu Răilean

Viorica Mija
26/04/2023
Colaj CIJM

La opt luni din momentul în care dosarul inițiat pe numele fostului șef al Agenţiei Servicii Publice (ASP), Sergiu Răilean, pentru excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, a ajuns pe masa magistraților, examinarea de facto a cauzei este trecută de la o ședință la alta. La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, părțile urmează să se prezinte, miercuri, în fața instanței, după patru ședințe eșuate. Dosarul se află în gestiunea magistratei Lilia Lupașco.

Sergiu Răilean este învinuit de „emiterea a zeci de buletine de identitate și pașapoarte cu încălcarea procedurilor, inclusiv în lipsa solicitanților – persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc”. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale însă, acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Prima ședință în cauza care ar urma să limpezească apele a avut loc pe 22 august 2022, dar a fost un false start, deoarece avocatul a solicitat amânarea examinării. Pauza a fost una semnificativă, deoarece a doua ședință a fost anunțată pentru luna noiembrie la care, de altfel, nu s-a prezentat inculpatul. Pe 23 noiembrie s-a îmbolnăvit judecătorul, iar următoarea ședință a fost fixată pentru data de 15 martie, dar deja în anul 2023.  Ședința a avut loc, dar s-a acordat un termen suplimentar avocatului inculpatului pentru formularea listei probelor apărării.

Sergiu Railean este învinuit și de abuz în serviciu, alături de alți opt foști funcționari. Examinarea dosarul este însă anevoioasă și în acest caz. Din 24 noiembrie 2022 și până la moment, practic toate ședințele au fost amânate, următoarea fiind anunțată pentru data de 15 mai.

Portalul Anticoruptie.md a scris încă în 2021 că Agenția Servicii Publice intenționa să achiziționeze blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate în valoare de peste 525 milioane de lei, în condițiile în care avea în rezervă aproape jumătate de milion, care îi ajungeau pentru un an.  Achiziția era formată dint-un singur lot, deși valoarea acesteia era foarte mare.

Ulterior, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale în cazul tentativei de achiziționare a blanchetelor pentru pașapoarte de către factorii de decizie ai (ASP). Guvernul a anulat pe 3 septembrie procedura de achiziție a blanchetelor pentru pașapoarte în urma unui control care a scos la iveală mai multe nereguli la ASP.

Şefa cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa, a anunţat atunci, în cadrul unui briefing, că Guvernul a depistat o schemă dubioasă de delapidare de bani. Este vorba despre un contract de royalty cu o firmă cu adresă juridică în Lituania, dar care de fapt are sediul în Bulgaria și doar doi angajați.

Din 2014 până în 2021, ASP a transferat peste 40 de milioane de euro acestei firme, dintre care, doar în ultima zi de muncă, fostul director al ASP, Vladislav Zara, a făcut un transfer de un milion de euro către firma din Bulgaria.

Lui Răilean i-au incriminat că în perioada când a fost directorul ASP l-ar fi ajutat pe Vladimir Platohniuc să primească o a doua identitate pe numele de Viktor Novak. Declarații în acest sens au fost făcute de fostul președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.

Sergiu Răilean a ajuns la conducerea ASP în 2017, după ce a câştigat un concurs organizat de Guvern. Până atunci, începând cu anul 2011, Răilean a deţinut funcţia de director general al Centrului Resurselor Informaţionale de Stat Registru și despre el presa a scris că este finul de cununie al fostul premier democrat, Pavel Filip.

Viorica Mija
26/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii